”Jag tänker att samtalen om sex i dag ofta handlar om olust och de negativa sidorna av sexualiteten”, säger sexologen Kalle Norwald. Foto: Privat och Karin Malmhav/TT

Kvinnor och rika mer nöjda med sitt sexliv än män och de med lägre inkomst

Uppdaterad
Publicerad

Är du kvinna, gift eller höginkomsttagare? Då är chansen stor att du är mer nöjd med ditt sexliv. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Ligga, pippa, pöka, kopulera, älskog eller Netflix and chill.

Kärt barn har många namn – och (nästan) alla gör det. Trots det är mindre än hälften av svenskarna nöjda med sitt sexliv, visar SVT Nyheters och Novus undersökning.

Totalt medverkar 1 020 personer i undersökningen och av dessa har två av tio svarat att de är missnöjda med sitt sexliv.

Hur många som är nöjda alternativt missnöjda med sitt sexliv. Sammanslaget både män och kvinnor.

”Vi har en tradition av att inte prata om sexualitet”

Kalle Norwald, sexolog och terapeut, träffar dagligen svenskar som är missnöjda med sitt sexliv. Han är inte förvånad över resultatet i undersökningen.

– Vi har länge haft en tradition av att inte prata om sexualitet. Men vi har också en tradition av att vi ofta jämför oss och visar upp det som fungerar, säger han och fortsätter:

– Det gör att vi kanske tänker att alla andra har ett så bra sexliv. Därför är det inte konstigt att många upplever en stark missnöjdhet kring sitt sexliv. Den här jämförelsen blir ofta destruktiv.

”Jag tänker att samtalen om sex i dag ofta handlar om olust och de negativa sidorna av sexualiteten”, säger sexologen Kalle Norwald. Foto: Privat och Karin Malmhav/TT

Vad är det vanligaste problemet du stöter på i ditt yrke?

– Att man har en lust som man inte känner sig nöjd med, antingen att den är alldeles för hög eller alldeles för låg.

Mest missnöjda (27 procent) är männen, vilket kan jämföras med 20 procent för kvinnorna. Gifta är mer nöjda än de som har sambo medan de som saknar partner, lever singelliv eller har ett annat civilstånd är minst nöjda.

”En sämre ekonomi kan påverka hälsan”

Höginkomsttagare är mer nöjda med sitt sexliv än övriga inkomstgrupper medan Västsverige sticker ut som den region där man är mindre nöjd än genomsnittet. Att de som tjänar mer pengar är nöjda med sitt sexliv förvånar inte Kalle Norwald.

– God ekonomi är ofta stressbefriande och stress är en av de största sexbovarna. Det möjliggör också semesterresor, längre perioder av avkoppling och möjligheten att ta hjälp av hushållsnära tjänster. Då frigörs tid att utforska sin sexualitet och konflikterna kopplat till hushållssysslorna blir färre, säger han och fortsätter:

– En sämre ekonomi kan påverka den allmänna hälsan då mer tankeverksamhet och energi läggs på planering av eventuella barns julklappar, att kunna sätta mat på bordet vilket innebär mindre möjligheter att prioritera sin sexuella hälsa. Det kostar ju också ganska mycket pengar att få sexologisk vård idag i stor utsträckning i Sverige då det i många landsting inte är ett prioriterat område.

”Finns de som inte mår bra av att ha sex”

Så hur viktigt är sex för välmåendet? Enligt Kalle Norwald är det viktigt – men inte för alla.

– En del av samhället mår väldigt bra av att ha sex med en person under samtycke. Man får närhet, avspänning och energi. Så är det för många, säger han och fortsätter:

– Sedan finns det en grupp som inte mår bra av att ha sex och inte känner den här njutningen och då ska en inte ha sex.

”Vanlig fördom att sexet bara ska funka”

Att fler män uppger att de är missnöjda med sitt sexliv, tror Kalle Norwald beror på normer. En av de vanligaste fördomarna hos män är att de borde vilja ligga hela tiden medan en vanlig fördom hos kvinnor är att de inte borde vilja ligga hela tiden. Något som leder till begränsningar i sexlivet.

– En annan vanlig fördom är att sexet bara ska funka. Folk vill att det bara ska ske naturligt. Men så tänker vi ju inte om någon annan typ av beteende. Vi måste ju träna på saker och ting för att få det att fungera.

Att det finns så många fördomar om sex beror enligt Kalle Norwald bland annat på bristfällig sexualundervisning.

– Sex är också ett tema som många drar sig för att diskutera och när det blir en tystnadskultur tenderar vi att fylla i saker med egna åsikter. Då skapas de här fördomarna.

Några emojis som brukar användas vid så kallad sexting. Foto: SVT

Svenska sexualiteten – lite instängd

Vill du förbättra ditt sexliv har Kalle Norwald ett enkelt recept som kan appliceras på hela Sverige – vi måste börja prata om det.

– Och det handlar inte bara om samlagsställningar som många kanske tänker utan också vilka känslor som är kopplade till sexualiteten och normer rörande sexualitet och kön.

– I dag handlar samtalen om sex ofta om olust och de negativa sidorna av sexualiteten, vilket vi så klart ska prata om för att få till en strukturell förändring. Men resultatet i undersökningen kan också bero på avsaknaden av samtal om den lustfyllda sexualiteten.

Hur mår den svenska sexualiteten 2018?

– Som den alltid har gjort. Den är lite instängd men får testa sina vingar lite då och då.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har gjorts av opinionsinstitutet Novus som ställt frågor om svenskarnas sexvanor. Drygt 1000 personer har svarat på frågorna. Undersökningen är gjort på nätet och består av Novus slumpmässigt rekryterade webbpanel och deltagarfrekvensen är 58 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarna och sexet

Mer i ämnet