SVT Nyheter har frågat de åtta svenska riksdagspartierna hur många fall av sexuella trakasserier inom partiet de har tvingats hantera under de senaste tio åren.
Partierna vittnar om totalt 17 fall. Utöver det bekräftar Socialdemokraterna att det har förekommit fall som lett till interna utredningar, men vill inte precisera exakt antal.
Interna utredningar
Det parti som anger högst antal är Moderaterna, som känner till fem internutredningar om händelser som inträffat på riksdagskansliet, bland riksdagsledamöter och på det centrala partikansliet.
– Dessutom känner partiet till en polisanmälan om sexuella trakasserier, där åklagaren beslutade att lägga ner förundersökningen. Incidenterna ska ha inträffat på arbetsplatsen eller under partiarrangemang och under arbetstid, uppger M:s pressekreterare Ina Kokalari för SVT Nyheter.
Alla händelser uppges nu vara avslutade och partiet har följt upp ärendena för att säkerställa att de inte upprepas.
I Centerpartiet har totalt tre personer uppgivit att de har blivit sexuellt trakasserade på arbetsplatsen under de senaste fyra åren. Det är så länge partiet har sparat den här typen av uppgifter. Partiet uppger att de har fått kännedom om fallen genom anonyma medarbetarundersökningar och att man har utrett dem internt.
Utanför arbetstid
Kristdemokraterna berättar att två interna utredningar har ägt rum utan att närmare kommentera vad som har hänt eller vilka konsekvenser det har lett till.
– Det har skett i samband med en kommundagsfest och en personalfest och rör en person som varit inblandad i båda ärendena, uppger pressekreteraren Ofelia Namazova Venneman för SVT Nyheter.
Två gånger har Liberalerna genomfört interna utredningar. Incidenterna ska ha skett både under och utanför arbetstid.
– Båda har lett till tydligt tillrättavisande samtal, enligt Eric Aronson, pressekreterare för L.
I övrigt vill han inte precisera vad det handlade om.
Men så sent som 2013 utredde partiet en riksdagsledamot efter att fem medlemmar i Liberala ungdomsförbundet vittnat om sexuella inviter. Partiets etikkommitté konstaterade att ledamoten agerat omdömeslöst och att det inte var ett acceptabelt beteende inom partiet, skrev Aftonbladet då.
Blivit varnad
Vänsterpartiet bekräftar en intern utredning gällande sexuella trakasserier som ska ha skett i anslutning till ett partiarrangemang. Den drabbade har uppmanats att polisanmäla och har fått stöd av partiet i processen.
– Det har lett till att personen i fråga har blivit varnad, säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare V.
Personen som anklagats för de sexuella trakasserierna svarar i ett sms till SVT Nyheter:
”Jag har inga kommentarer”.
Miljöpartiet bekräftar att man tvingats hantera den här typen av händelser utan att närmare kommentera antal och vad som hänt.
– Det har förekommit att vi har behövt hantera sådana händelser. Vi har en nolltolerans mot trakasserier och kränkningar och agerar därefter. Vi kan inte gå in på detaljer i våra interna processer eller personalärenden, säger presschefen Pontus Tengby.
Samtidigt skrev Aftonbladet så sent som den 11 november om ett miljöpartistiskt kommunalråd i en kommun nära Stockholm som anklagas för flera fall av trakasserier, hot och ett upprepat olämpligt beteende.
– Det pågår en utredning mot en person och vi avvaktar det resultatet, bekräftar Helena Lundberg, MP:s kanslichef för Stockholmsregionen, för SVT Nyheter.
Locket på hos S
Socialdemokraterna vill inte säga mer än att det ”genom åren har förekommit ett fåtal utredningar”.
– Vi kommenterar inte personalärenden närmare, säger presschefen Håkan Gestrin.
Ett antal fall har sedan tidigare uppmärksammats i medierna. 2010 rapporterades det om en S-topp som anklagas för sextrakasserier – något mannen förnekade.
I juni 2017 anklagades en socialdemokratisk kommunpolitiker i Norrbotten för sextrakasserier och stängdes av från sin arbetsplats samtidigt som en internutredning pågick. Händelsen ledde aldrig till någon polisanmälan utan att mannen omplacerades.
– Det fanns ingen anledning till polisanmälan, varken utifrån lagstiftning eller sett till våra riktlinjer. Vi utredde främst om förtroendet för honom är skadat, men det är det inte, säger förvaltningschefen till Norrbottens-Kuriren.
Två fall hos SD
Sverigedemokraterna uppger att partiet har haft två tjänstemän som utretts ”för den här typen av ärenden”.
”I samband med detta har båda personerna fått lämna sina anställningar”, skriver pressassistent Ludvig Grufman utan att uppge vilka fall det rör sig om.
Men nyligen tvingades riksdagsledamoten Pavel Gamov lämna SD efter en uppmärksammad bjudresa till Ryssland där han bland annat beskylls av partiet för att ha betett sig illa mot kvinnor och utländska värdar.
För tillfället pågår även en förundersökning mot en SD-topp misstänkt för sexuella övergrepp mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Hanna Wigh, som valt att lämna partiet.
– Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv, har Wigh tidigare berättat för SVT Nyheter.
Den misstänkte riksdagsledamoten har tagit en time out. Partiledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att informationen om sexuella övergrepp inom Sverigedemokraterna inte kommit fram inom partiet och att den definitivt inte har nått honom.
Utbredd sexism
Enligt Maud Eduards, statsvetare vid Stockholms universitet, visar forskning att det finns en ganska utbredd sexism inom politiken. Politiken är fortfarande en ganska manlig domän, där kvinnor kan känna sig nedtryckta och förringade, menar hon.
– Det vore märkligt om sexuella trakasserier inte skedde inom politiken. Politiker har samma normer och värderingar som samhället i övrigt. Sedan är det klart att det är jobbigare för dem att bli avslöjade, säger hon till SVT Nyheter.
Fotnot: Sverigedemokraterna valde inledningsvis att inte svara på SVT Nyheters förfrågan, men sedan artikeln publicerades har partiet hört av sig och anger nu två fall av sexuella trakasserier.
Vet du något om våra folkvalda politiker som alla borde få veta? Har du ett nyhetstips eller något att berätta som vi borde ta upp – hör av dig till våra reportrar Hasse Burström, Marit Sundberg och Erik Wikén.
Så många fall anger partierna
Partierna har fått svara på frågan om hur ofta de tvingats hantera sexuella trakasserier de senaste tio åren, när de ska ha inträffat och vilka eventuella konsekvenser trakasserierna har lett till. Så här svarar de:
Moderaterna: ”När det gäller riksdagskansli, riksdagsledamöter och centralt partikansli känner vi under den senaste tioårsperioden till en polisanmälan (åklagare beslutade lägga ner förundersökning) samt ytterligare cirka fem fall som vi har haft anledning att utreda internt”, skriver partiet.
Centerpartiet: ”Vi har sparat denna typ av uppgifter sedan fyra år tillbaka. Sedan dess har vi genom anonyma medarbetarundersökningar fått kännedom om tre misstänka fall av sexuella trakasserier, som har utretts internt”, uppger partiet.
Liberalerna: ”Interna utredningar har skett vid två tillfällen”, enligt partiet.
Kristdemokraterna: ”Två. Det har skett i samband med större sammankomster”, skriver partiet.
Vänsterpartiet: ”Under min tid som biträdande partisekreterare har det förekommit en händelse”, uppger biträdande partisekreterare Hanna Gedin.
Miljöpartiet: ”Det har förekommit att vi har behövt hantera sådana händelser”, svarar partiet. Enligt Helena Lundberg, MP:s kanslichef för Stockholmsregionen, pågår det en utredning mot en person.
Socialdemokraterna: ”Det har genom åren förekommit ett fåtal utredningar. Vi kommenterar inte personalärenden närmare”, skriver partiet.
Sverigedemokraterna: ”Sedan 2010 har partiet haft två tjänstemän som utretts för den här typen av ärenden. I samband med detta har båda personerna fått lämna sina anställningar”, uppger partiet.