Sara Skyttedal (KD), Rossana Dinamarca (V) och Åsa Regnér (S) vittnar om tafsande och övergrepp. Foto: TT

Elva politiker vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Bilder på könsorgan, tafsande och våldtäkt. Elva kvinnliga toppolitiker vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier från både kollegor och väljare.

Riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca har slutat gå på politiska tillställningar där det serveras alkohol.

– Gubbar blir kladdiga, säger hon.

Foto: TT

Emma Henriksson (KD), riksdagsledamot

I rollen som politiker har Emma Henriksson flera gånger utsatts för händelser som kan rubriceras som sexuella trakasserier.

– Det är kommentarer om kropp och utseende som inte är lämpliga, som får en att känna sig väldigt illa till mods, säger hon.

Det mest formella sammanhanget, i vilket hon blivit utsatt, var ett möte med en utländsk delegation som hölls i riksdagen.

– Jag var värdinna i form av ordförande för socialutskottet. I slutet av mötet kom väldigt olämpliga kommentarer från en representant för det andra landets delegation. Inför alla andra mötesdeltagare.

Foto: TT

Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister

I 25-årsåldern råkade Anna Ekström, i sin roll som politiskt aktiv, ut för en tafsande man. Hon stod i en korridor och pratade med en äldre man.

– Plötsligt, helt utan förvarning, drog han handen ned över ryggen och vidare ned över benen. Jag blev inte arg, gick inte till någon chef, inte till min pojkvän, utan in på mitt rum och stängde dörren och grät. Den känsla som uppfyllde mig var en känsla av skam, jag skämdes över det som hade hänt.

Flera år senare träffade hon mannen igen.

– Jag blev inte arg, utan skämdes och slog ned blicken. De kvinnor som i dag sitter med berättelser och minnen och skäms tycker jag ska veta att det är vi många som gör. Också mycket resursstarka kvinnor har råkat illa ut i miljöer där män tar för sig.

Foto: TT

Rossana Dinamarca (V), riksdagsledamot

Vittnar om tafsande kollegor i samband med Vänsterpartiets kongressfester och riksdagens öppnade. Nu har hon slutat gå på politiska tillställningar där det serveras alkohol.

– Gubbar blir kladdiga. Alltid när det är kongressfester ska det dansas, då ska män komma fram och berätta hur vacker man är och hålla lite för länge på en, klappa på en så att man känner att det är obekvämt. Så har jag upplevt på riksdagens öppnande också, att det är lite för nära, lite för kladdigt, men jag har inte fått en hand uppkörd mot mina bröst, säger hon.

Rädslan för att bli tafsad på har gjort att hon numera undviker politiska tillställningar där det serveras alkohol.

– Det är klart att det är för jävligt, men tyvärr är det så här det ser ut.

Foto: TT

Sara Skyttedal (KD), partistyrelseledamot och kommunalråd i Linköping

Har fått ovälkomna kommentarer om sin kropp i politiska sammanhang utomlands, i samband med europeiska samarbetsforum och i biståndssituationer.

– Det har varit verbala saker som jag aldrig skulle acceptera här hemma. Det kan vara komplimanger som går in i detalj på kroppsdelar. Det är en sak att säga att man har fina ögon och en annan att man har fina bröst, säger hon.

Hon har också fått sexuella inviter från politiker i utlandet.

– Jag har fått väldigt klara frågor om jag vill spendera natten med andra politiker.

Foto: TT

Åsa Regnér (S), jämställdhetsminster

När Åsa Regnér arbetade som politisk tjänsteman i regeringskansliet på 1990-talet utsattes hon för, vad hon beskriver som, ett sexuellt övergrepp. Hon jobbade med EU-frågor och skulle följa med en högt uppsatt person inom EU från ett hotell till en restaurang, där det skulle hållas middag. De anlände lite för tidigt och mannen frågade om de skulle gå in på en bar och prata lite om en aktuell fråga.

– Helt plötsligt insåg jag att vi satt i ett mörkt hörn och att hans händer var över hela min kropp. Jag fick vrida mig ur. Det jag tyvärr kände då var en känsla av skam, att jag ens hade trott att jag var intressant att diskutera EU-politik med. Jag berättade inte för någon, jag tyckte att jag hade misslyckats, säger hon.

Foto: TT

Tina Acketoft (L), riksdagsledamot

Får regelbundet hotfulla sms och samtal från män när hon uttalat sig om kvinnor, romers situation och hbtq-frågor.

– Det kommer som ett brev på posten, då får man samtal från män som pendlar mellan att man är en frigid kärring och en hora. För den här typen av män är sexuella anspelningar den första typen av vokabulär när det är kvinnor som de inte håller med.

När hon var aktiv i Europarådet i Strasbourg fick hon regelbundet sexistiska kommentarer från manliga utländska politiker.

– Det var väldigt mycket ”lilla flickan” och ”lilla stumpan”. De knackade på hotelldörren mitt i natten, men jag öppnade inte. Det var också många prostituerade som svajade runt i hotellkorridorerna.

Foto: TT

Linda Snecker (V), riksdagsledamot

Har utsatts för sexuella trakasserier via nätet i många år.

– Det börjar ofta med hur dum i huvudet man är och slutar med någon form av sexuella anspelningar på vad de vill göra med mig.

Hon har också fått bilder med sexuellt innehåll skickade till sig.

– Nu senast fick jag en dick pic (en bild på ett manligt könsorgan reds. anm.).

Personen som skickade bilden misstänks för sexuellt ofredande och om två veckor blir det rättegång. Tidigare har hon fått en person fälld för samma brott, i det fallet hade han skickat sms med sexuella anspelningar. Domen blev tre månaders fängelse.

Foto: TT

Hanna Wigh, tidigare SD-riksdagsledamot numera politisk vilde, riksdagsledamot

Vittnar om att hon för två år sedan utsattes för sexuella övergrepp av en riksdagskollega, som bestraffning för att hon larmade om förskingring ur Skaraborgs distriktskassa.

– Han höll en hand runt min hals och tog den andra innanför mina byxor och tryckte upp ett finger i mitt underliv, har hon berättat för SVT Nyheter.

Händelsen är polisanmäld och mannen misstänks för våldtäkt. Hanna Wigh hävdar att hon utsattes för en smutskastningskampanj från SD när hon gick ut och berättade om händelsen. I höstas lämnade hon partiet.

Foto: TT

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stadshuset

Var riksdagsledamot för Liberalerna mellan 1992 och 1994.

– Jag har aldrig utsatts för sexuella övergrepp utan det är det här mer subtila. Jag råkade ut för manliga riksdagsledamöter som sa ”du kan komma och sitta här i mitt knä” när man letade efter en sittplats. Jag minns att jag blev väldigt förvånad, jag hade aldrig upplevt något sådant i ungdomsförbundet.

– Men också det här att det gick rykten om att den och den ska man undvika att hamna i samma hiss som till exempel. Just hissen är ju ett klassiskt ställe för sexuella övergrepp, det tror jag alla kvinnor är medvetna om. 

Foto: TT

Nooshi Dadgostar (V), riksdagsledamot

Berättar att när hon var ny i riksdagen fick fem–sex kilo post skickat till sin hemadress varje dag. 

– Det var helt bisarrt. Det var brev och vykort med sexuella anspelningar och videokassetter med porr bland annat. Det var så äckligt att jag inte orkade öppna allt. Det var sex, sju kassar per vecka.

Hon anmälde händelsen till polisen och tog även med posten till riksdagens säkerhetsenhet, men man lyckades aldrig spåra avsändaren. 

– Den som skickade posten skrev inte den korrekta adressen, utan bara ort och mitt namn. Jag kontaktade posten och avbokade all post som inte hade den exakt korrekta adressen till mig. Jag har fortfarande vissa problem med att post inte når fram till mig.

Foto: TT

Linnéa Engström (MP), EU-parlamentariker

Råkade under sitt första halvår i EU-parlamentet ut för flera händelser. 

– Det var sexistiska kommentarer, personer som tafsade, folk som ställde sig lite för nära. Det här var kollegor i parlamentet som jag nu har en helt okej arbetsrelation med och träffar regelbundet.

Hon anmälde aldrig händelserna, men tog upp dem med personerna i privata samtal. 

– Jag sa att det här var ett oacceptabelt beteende och frågade ”Förstår du att du har kränkt mig?”. Men de reagerade helt oförstående.

Vet du något om våra folkvalda politiker som alla borde få veta? Har du ett nyhetstips eller något att berätta som vi borde ta upp – hör av dig till våra reportrar Hasse Burström, Marit Sundberg och Erik Wikén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet