Rikspolischefen: Samhälllets respons mot de unga grova brottslingarna är för svag. Foto: TT

Rikspolischefen: Lås in fler unga kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis har haft några tunga år med gängskjutningar, resursbrist och en laglöshet som breder ut sig i förorterna. Men framtiden ser ljusare ut – det är rikspolischef Dan Eliasson övertygad om.

Nu efterlyser han hårdare tag mot grovt kriminella unga – och högre lön till poliser i de värst utsatta områdena.

Polisen har fått utstå hård kritik de senaste åren för fallande resultat och oförmåga att klara sitt uppdrag. I november kom Brottsförebyggande rådet med statistik som visar att rekordmånga personer nu säger sig ha utsatts för brott.

Siffrorna oroar rikspolischef Dan Eliasson:

– De som är experter på det här bedömer att det är för tidigt att avgöra om det här är ett trendbrott. Men jag kan inte låta bli att säga att siffrorna bekymrar mig och vägleder oss i vårt arbete.

Inga ”no-go”-zoner

Extra tuff är situationen i de 61 utsatta områden som polisen pekat ut i en särskild rapport.

– I grund och botten har vi kontroll över de här områdena. Det finns inga ”no-go”-zoner i Sverige. Men det är ett allvarligt läge, och även om alla gjort sitt bästa räcker inte det. Det måste göras mer, säger Dan Eliasson.

Trots att han lovade att återta kontrollen över områdena för två år har inget ännu kunnat plockas bort från listan.

– Men jag vill också vara tydlig med att i två områden blir det något bättre, det är Araby utanför Växjö och Vivalla i Örebro. Åker du ut och frågar i Rinkeby och Botkyrka i dag kommer du också höra folk som säger ”jo det håller på att hända någonting”. Det är fortfarande mycket bekymmer, men vi har laddat in mycket resurser i de här områdena.

Ett problem är att dödliga skjutningar i kriminella miljöer slukar mycket kraft. Samtidigt minskar polisens uppklarning av just dessa brott, enligt en studie vid Noa. Mycket hjälp måste till från andra aktörer som fastighetsägare och företagare, säger Eliasson.

Hårdare respons

Han vill också att samhället ska kunna markera tydligare mot grovt kriminella ungdomar.

–Jag är inte ute efter att alla ungdomar ska få en hårdare respons, inte alls. Men de som med berått mod i 15- till 17-årsåldern begår mycket, mycket grova brott, där tycker jag att mer kraftiga vårdinsatser eller hårdare straff är nödvändigt. Här är samhällets respons för svag.

TT: Vad tänker du att hårdare straff skulle leda till?

– Du har dem inte i området, det är en sak. Och om de sitter innanför lås och bom eller får vård har du väl någon typ av påverkansmöjlighet. Kanske studier, förbereda någon för jobb, yrkesutbilda någon, i syfte att inte gå tillbaka till den gamla miljön.

Högre lön

Ett annat förslag från rikspolischefen är att ge de poliser som arbetar i yttre verksamhet, och särskilt de som jobbar i de svåraste områdena, ett extra lönepåslag. Hur mycket vill han inte gå in på.

– Men om vi säger så här: Det ska synas tydligt i portmonnän.

Trots allt ser Eliasson ändå en ljusning för polisen: Fler medarbetare är på väg in i verksamheten, regeringen har skjutit till mer pengar och utredningsresultaten har börjat peka uppåt.

Fakta: Dan Eliasson

Född 1961, uppvuxen i Garpenberg i Dalarna.

Har en juristexamen vid Uppsala universitet.

Arbetade som bland annat politiskt sakkunnig och statssekreterare vid Justitiedepartementet åren 1995–2006.

2007 arbetade han som tillförordnad biträdande chef vid Säkerhetspolisen, och blev senare samma år generaldirektör vid Migrationsverket.

2011 började han som generaldirektör vid Försäkringskassan.

Tog över rollen som rikspolischef i samband med den stora omorganisationen av Polismyndigheten 2015.

Källa: Polisen

Fakta: Utsatta områden

Polisen har identifierat 61 utsatta områden i Sverige. Av dem räknas 23 som särskilt utsatta.

Definitionen för ett utsatt område är en plats där den socioekonomiska statusen är låg och där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Det förekommer hot och utpressning och offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man. Det finns också ett utåtagerande missnöje mot samhället i området.

Särskilt utsatta områden är platser där människor i allmänhet är obenägna att delta i rättsprocessen och det kan förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot målsägande och vittnen. Polisen har det svårt eller näst intill omöjligt att fullfölja sitt uppdrag. Parallella samhällsstrukturer kan finnas, liksom extremism och en hög koncentration av kriminella.

Till de särskilt utsatta områdena räknas bland annat Vivalla i Örebro, Gottsunda i Uppsala, Rinkeby/Tensta i Stockholm, Biskopsgården i Göteborg och Araby i Växjö.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.