Petter Wåhlberg, tillförordnad avdelningsdirektör på SIS. Foto: Maja Suslin/TT, pressbild

Rymningar från svenska ungdomshem ökar – har begått allvarliga brott

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 skedde 26 rymningar från den slutna ungdomsvården där personer mellan 15-21 år vårdas efter att de begått allvarliga brott. Det är en brant ökning jämfört med året innan, rapporterar Dagens Juridik.

För bara några dagar sedan greps en ung man som dömts för ett mord på en pizzeria i Rinkeby. Han hade då varit på flykt från rättvisan sedan i somras då han fritogs under en bevakad permission från ett slutet ungdomsvårdshem.

I somras fritogs också två unga män som är dömda för mord respektive mordförsök efter att ha fått hjälp av beväpnade personer.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

Detta är bara två uppmärksammade fall – totalt skedde 26 avvikelser under förra året visar färsk statistik från Statens institutionsstyrelse som Dagens Juridik tagit del av. Det är 15 fler avvikelser än under 2019.

”Avvikningar ska inte ske”

Statens institutionsstyrelse är den myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.

På de slutna ungdomshemmen hamnar ungdomar mellan 15 till 21 år som begått allvarliga brott (det kan exempelvis röra sig om sexualbrott eller mord) – givet att blir dömda av domstol till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse.

– Avvikningar ska inte ske. En förutsättning för att ungdomar ska få den vård och behandling de har rätt till är att de är på plats. Vi har under förra året påbörjat ett omfattande arbete för att förstärka säkerheten i hela organisationen, säger Petter Wåhlberg, tillförordnad avdelningsdirektör på SIS, till Dagens Juridik och fortsätter:

– Vi ska ha en bra arbetsmiljö och skydda ungdomarna och klienterna när de är hos oss.

Så ska säkerheten höjas

Förra året lade Statens institutionsstyrelse drygt 7 miljoner kronor på åtgärder i syfte att höja säkerheten. Bland annat handlar det om förstärkt skalskydd, modernare kameror, säkrare dörrar och komplettering av lås- och passagesystem.

Enligt Petter Wåhlberg ska satsningarna fortsätta under 2021:

– Vi kommer också att säkerhetsklassa ungdomshemmen, bygga bättre staket, och bli bättre på underrättelsearbete och på att göra riskbedömningar. Det är viktigt att komma ihåg att teknisk och fysisk säkerhet bara är en del av säkerhetsarbetet.

Så sent som för två dagar slog två ungdomar ner en anställd, tvingade till sig nycklar och rymde från ett ungdomshem i Kalix. De kunde gripas en timme senare. En dag tidigare rymde även en intagen har från ungdomshemmet Sundbo i Fagersta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

Mer i ämnet