Återinförd fastighetsskatt står högt på önskelistan för LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Foto: TT arkiv

LO kritiska mot regeringen – kräver skattehöjningar

Uppdaterad
Publicerad

LO kritiserar regeringens nya ekonomiska politik och kräver en rad skattehöjningar för att förhindra att klyftorna i samhället ökar.

De ekonomiska klyftorna har ökat under de senaste decennierna i Sverige. Fackföreningen LO menar att den ekonomiska politik som regeringen nu lanserat riskerar att fördjupa klyftorna.

– Den politik som vi nu ser riskerar att göra just det, säger Ola Pettersson, chefsekonom på LO.

Överenskommelsen mellan S C L och MP ger sänkta skatter för de som tjänar mest. Sänkta mariginalskatter och borttagande av den så kallade värnskatten för den som tjänar mer än 57000 kr i månaden är två exempel. Samtidigt står det i överenskommelsen att klyftorna i samhället ska minska.

Förmögenhets- och arvsskatt

LO menar att det behövs höjda skatter för att det ska bli verklighet.

– Fastighetsskatt är bra ut ett fördelningsperspektiv. Vi tycker också det är dags att titta på förmögenhetsskatt och arvsskatt, säger Ola Pettersson.

Exempel på skatter som Socialdemokraterna i under lång tid sagt bestämt nej till. Men i överenskommelsen slås också fast att skattesystemet ska utredas och Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson i riksdagen vill idag inte avfärda vare sig en ny fastighetsskatt, förmögenhetsskatt eller arvsskatt.

– En av styrkorna med överenskommelsen är att vi ska ta en samlad översyn över hela skatteområdet, säger Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens finansutskott.

Men S har ju under lång tid sagt nej till fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och arvsskatt?

– Fördelen med överenskommelsen är att vi ska ta ett samlat grepp på hela skattesystemet, säger Fredrik Olovsson och ger därmed inget bestämt besked på hur partiets i dag ställer sig till LO:s krav på nya skatter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.