Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan vi vänta oss av vädret kring nyårsafton? Hör Tora Tomasdottir om prognosen och vädervarningarna. Foto: Johan Nilsson /TT samt Oscar Gyllander/SVT

Så blir vädret på nyårsafton och nyårsdagen – 2024 börjar stökigt

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en stökig början på nya året på flera håll i landet.

SMHI har gått ut med dubbla orange varningar – med start i Dalsland redan på nyårsafton. Och efter midnatt gäller gula varningar över ett större område.

Runt om i Dalsland väntas det falla över tre decimeter snö från nyårsafton och framåt. SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall från och med nyårsafton fram tills andra januari. Orange varning gäller även för området väster om Vättern under nyårsdagen.

Foto: SVT

Det kan även bli rejält med snö i nordvästra Götaland, sydvästligaste Svealand, nordöstra Götaland och delar av södra Sveland. Från nyårsdagen är en gul varning för vind i kombination med snöfall utfärdad.

– I hela det här gula området för vi en till två decimeter snö under dygnet, samtidigt som det blåser ordentligt, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Också på Gotland gäller en gul varning för snöfall under nyårsdagen.

Längs Skånes sydkust gäller en gul varning för höga vattenstund under nyårskvällen och natten. I södra Jämtlandsfjällen är det en gul varning utfärdad för vind i kalfjällen från nyårsafton tills kvällen på nyårsdagen.

Tora Tomasdottir svarade på läsarnas frågor om nyårsvädret – läs chatten i efterhand

Nä nu måste jag förbereda kvällens sändningar, det har varit jätteroligt att chatta med er.
Ledsen att jag inte hunnit svara på alla frågor!

Nisse • Här finns det pilsner,då kommer vädret i andra hand.

För mig kommer vädret alltid i första hand!

X • Tack Tora
Visst är så
ha ..

Janne • Märks det på frågorna härinne att vissa börjat firandet väl tidigt?

Får bara bra frågor ;)

Ann • Hälsa
Alexander Noren💫
han är bra journalist med humor
💫

Danni • Vilken tidigare meteorolog är/var din förebild? Typ John Pohlman, Väder-Per eller liknande? Gott Nytt År!

Jag har inte haft någon, tittade aldrig på TV som liten. Tittade där emot på BBC och där var det en meteorolog som åt jordgubbar i sändning, det tyckte jag såg kul ut! Minns inte vad hon hette.

Jonas • Här i norra Dalsland har jag laddat med massor med ved och stearinljus... Det blir snöigt vad jag förstått?? Ha ett gott nytt år!!

Bra! Gott nytt år!

Jörgen Andersson • Åker från Gällivare till Vilhelmina imorgon eftermiddag blir det kallare eller börjar det snöa. -25 nu

Om det snöar är det bara lite. Väldigt svårt att säga om det blir kallare, så här på vintern blir det stora lokala skillnader mellan berg och dalar. Framförallt när det är klart.

X • 'Typiskt 'svenskt -älta om vädret...🙄

Haha, ja, väldigt typiskt svenskar att alltid prata väder.

Synnerby skaraborg • Gott nytt år till er alla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.