Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de ungas tankar om koranbränningarna: ”Har funderat på att lämna Sverige” Foto: Dalmar Namazi

Unga i Rinkeby om koranbränningarna: ”Blir lite rädd för framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna kring koranbränningarna har varit starka utomlands, men det finns också en utbredd upprördhet bland svenska muslimer. I Rinkeby berättar många att de är oroliga för framtiden.

Salma Asad pluggar till gymnasielärare och har jobbat med barn och unga i utsatta områden. Hon uttrycker en oro för att koranskändningarna skickar en negativ signal till den yngre muslimska gruppen.

– Jag tror det är en farlig utveckling när barn växer upp och känner att rättssamhället inte skyddar dem.

”Sverigebilden har befläckats”

Enligt Abdalla som föreläser om islam för unga i Rinkeby har ”Sverigebilden befläckats” eftersom staten ger tillstånd för koranbränningarna. Han anser att detta kan få Sverige att framstå som ett land som stöttar bränningen av koranen.

Många personer som SVT Nyheter pratar med i Rinkeby säger att koranen är mer än en bok för muslimer. Flera menar att koranen är en helig symbol och att den ska bevaras och skyddas enligt islams budskap.

Många uttrycker också att det är särskild känsligt när man ser bilder på koranen som bränns och att handlingen är en provokation.

– Det här är mer än bara en bok, det här är mitt liv, säger Mohamed från Pakistan.

”Vi är inte accepterade här”

Trots kritiken är alla som SVT Nyheter har pratat med eniga om att man inte ska begå våldsamma handlingar för att stoppa koranskändningarna.

På frågan om vad man ska göra om koranbränningarna fortsätter svarar de flesta att de kommer att ha tålamod medan andra säger att de kommer att flytta från Sverige.

– Även fast vi är födda i Sverige, vi är svenska medborgare, det kanske är dags att packa. Vi är inte accepterade här, säger Abdillahi Osman.

Abdillahi Osman har tidigare varit aktiv inom Socialdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.