Blev utskriven trots avskedsbrev
Det är mars i Blekinge 2023. En 20-årig kille diagnosticerad med Aspergers skrivs ut från sluten psykiatrisk vård efter fyra dagar, trots att han är deprimerad och har skrivit avskedsbrev på avdelningen. Efter sex veckor tar han sitt liv.
Varför fick han inte stanna på avdelningen? undrar de förtvivlade föräldrarna. ”Dessa brister kan till stor del förklaras av en mycket hög arbetsbelastning på psykiatriska mottagningen”, skriver vården i sin utredning efteråt.
Väntar i tre månader på uppföljning
I Lindesberg väntar en man i tre månader på uppföljning i psykiatrin. Tillgången på läkare är mycket ansträngd, så ”hårda prioriteringar” görs om vilka patienter som ska få läkartid. Till slut skriver mannen till 1177: ”jag orkar inte mer”. Han hämtas akut, och överlever.
Söker akut vård – får telefonrådgivning
I Luleå söker en man med mångårig psykisk ohälsa akut, han får antidepressiva men läggs inte in, för det finns ingen plats på avdelningen – han får telefonrådgivning. Mannen tar sitt liv.
”Tidigt insatta samtalsterapeutiska åtgärder hade kanske kunnat förhindra denna händelse” skriver vården.
Vill ha samtal – får medicin
En 65-årig kvinna i Danderyd får mer mediciner trots att hon inte vill ha dem, hon vill istället ha en samtalskontakt. Det har hon sagt sju gånger under vårdtiden.
Vid sista besöket planeras ett överläkarsamtal men det ställs in ”pga. personalbrist.” Kvinnan tar sitt liv.
Väntar i åtta månader på psykolog
I Värmland får en kille som jobbar som kock vänta i åtta månader på ny samtalstid med en psykolog, trots återkommande depressioner. När också uppföljningen blir uppskjuten hittas han avliden.
”Orsaken till fördröjningen är brist på läkartider.”
Så granskade SVT Nyheter psykiatrin
Vi begärde ut samtliga lex Marior inom psykiatrin som utretts under 2023. En lex Maria är den anmälan som vården enligt lag måste göra till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vid allvarliga vårdskador.
Totalt fick vi ut 186 anmälningar. Vi har sedan granskat samtliga utredningar tillhörande anmälningarna.
Av dem handlade 109 om suicid. I 32 av de 109 självmordsfallen har vi sett att vården konstaterat att patienten inte fått rätt vård i tid, på grund av brist på läkare, sjuksköterska eller vårdplats.
Vi har även närgranskat Region Värmland där man själva gjort en utredning och funnit 12 allvarliga vårdskador, oftast suicid, på grund av läkarbrist, de senaste tre åren. Ett av dessa fall är Samuels, som fått hård kritik på flera punkter. Man slår bland annat ned på bristande hantering av risker, brist på vårdplan och läkemedelsuppföljning, brist i att tillgodose patientens behov av psykologkontakt, med mera.
”Det finns en oacceptabel väntetid till läkare, som innebär en risk för patientsäkerheten. Till följd av detta har vårdskador, även allvarliga sådana, uppstått” konstaterar regionen.
Det kan vara livsavgörande för patienter som mår psykiskt dåligt att få rätt vård i tid. Därför har vi också med Fridas fall i vår rapportering – som till sist fångades upp på rätt sätt av vården och i dag lever ett liv där hon mår bra.
Mår du dåligt och behöver hjälp? Hit kan du vända dig akut.
Om självmord känns som en utväg, bör du söka professionell hjälp så snart som möjligt. Hit kan du vända dig:
- För akut hjälp, ring 112
- För jourhavande präst, ring 112 och begär att få bli kopplad. Alla dagar 21-06
- Jourhavande medmänniska: 08-7021680
- För information om närmaste psykiatriska akutmottagning, ring 1177.
- Minds självmordslinje: Telefon: 90101 dygnet runt. Chatt: mind.se – även för närstående
- Mind har en mer utförlig lista för mer specifik problematik här.
- Shedo.se har också en chatt och jourmail om självskadebeteende