Ulrika Westerlund har lett utredningen ”Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner”. Foto: Wikimedia commons/TT

Så kan villkor förbättras för transpersoner

Uppdaterad
Publicerad

En utredning om möjligheten till ett tredje juridiskt kön. Förbättrade möjligheter att resa och stärkt stöd till brottsoffer.

Det är några av de förslag som föreslås i utredningen om hur transpersoners ställning kan stärkas.

I dag tog kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) emot utredningen ”Transpersoner i Sverige, förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor”.

– Jag har tagit emot många utredningar. Jag tror att det här är den tjockaste men också den vackraste, sa Alice Bah Kuhnke, när hon tog emot utredningen.

– Jag ser fram emot att läsa den och fördjupa mig, fortsatte hon.

Föreslås utredning om ett tredje kön

I den 921 långa utredningen finns en rad olika förslag, bland dessa:

  • Bättre samordning av och struktur på arbetet för hbtqi-personers rättigheter.
  • En utredning om möjligheten till ett tredje juridiskt kön.
  • Förbättrade möjligheter att resa, bland annat undersöka möjligheten att införa alternativet X som könsmarkör i svenska passhandlingar.
  • Tillgängligare toaletter och omklädningsrum där till exempel alla offentliga aktörer bör skylta enskilda toaletter könsneutralt.

Utsatthet och psykologisk ohälsa

Utredaren Ulrika Westerlund gör bedömningen att det finns mycket kvar att göra för transpersoners situation i Sverige.

– Mycket handlar om dåligt bemötande, vilket skapar en utsatthet som i sin tur skapar psykisk ohälsa, säger hon.

Vilka problem kan uppstå för transpersoner i kontakter med olika myndigheter?

– I Sverige och i Norden har vi ”könade” personnummer, vilket är ganska unikt. Men det här innebär att det kan bli en clash i myndigheternas system för transpersoner med ändrat personnummer. Att man kastas ut från systemen helt enkelt. Det kan skapa enorma svårigheter, framför allt kanske om du är ung och inte så resursstark, exempelvis om du plötsligt inte har ett mobilabonnemang eller ett högkostnadsskydd.

Tidigare rapporter har också visat att levnadsvillkoren för transpersoner i Sverige är sämre än för befolkningen i övrigt. Många utsätts för kränkande eller dåligt bemötande, har sämre hälsa och känner en stor otrygghet i det offentliga rummet vilket gör att man undviker att delta i aktiviteter eller att gå ut ensam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.