I snitt 70 procent av angiven totalvikt försvinner när frysta oskalade räkor tinas och rensas från skal och rom, det visar Plus test av elva produkter.
Lägst andel räkkött – strax under 30 procent – fick vi från Ica Stora räkor med skal (500g, storlek 70/90).
LÄS MER: Hela listan: Märke för märke – så mycket räkor är kvar
Plus frågade Ica hur mycket räkkött man som kund kan förvänta sig att få ut ur den aktuella påsen.
– Om du handskalar ska du få ut cirka 35 procent ätbar räka, men det är lite beroende på hur noggrann du är när du skalar räkan, säger Therese Lystedt, pressansvarig på Ica-gruppen.
”Naturliga variationer”
I vårt test landar resultatet på knappt 30 procent, alltså lägre än Icas egen uppskattning. Något Ica bemöter så här:
– Vi har nu gjort en egen analys av vår produkt och testet visade att en påse tinade räkor gav mellan 28 till 34 procent ätbar räka. Utfallet skiljer sig något från vår tidigare uppskattning, säger Therese Lystedt.
Ingen av produkterna i Plus test anger något riktvärde till konsumenten gällande hur stor andel räkkött man kan förvänta sig få ut ur förpackningen.
– Räkor är en naturlig produkt vilket medför naturliga variationer i exempelvis storlek, skalvikt och andel rom. Därför är det svårt att ange ett riktvärde för detta. För att underlätta för konsumenten att kunna se vad den köper finns ett fönster på påsen, säger Therese Lystedt.
Stora prisskillnader
Som konsument är det inte bara relevant hur mycket räkor du får, utan även vad de kostar.
Dyrast i testet, med 612 kr per färdigrensat kilo, blev Royal Greenland Extra stora grönländska räkor med skal (500 g 50/70). Billigast var Ica Räkor med skal (500 g 90/120).
Så testade vi
Plus köpte in elva olika fabrikat av oskalade frysta räkor från större matbutiker i Umeå. I första hand valde vi femhundragramspåsar, men hos de märken där denna storlek saknades valde vi den storlek som fanns till salu i respektive butik. Vi har testat ett slumpvist utvalt exemplar av varje produkt.
Räkorna vägdes både före och efter upptining. Före upptining vägde innehållet i samtliga förpackningar mer än angiven totalvikt.
Efter tining skalades räkorna och vägdes sedan både med och utan rom. Uppmätt vikt med rom ska tas med en nypa salt då det är extremt svårt att rensa ut och väga rommen på ett exakt sätt. Även uppmätt vikt utan rom kan variera en aning beroende på hur man skalar räkorna.
Tipsa Plus!
Den här artikeln bygger på flera tittartips. Vad vill du att Plus ska granska? Tipsa oss här.