– Det verkar som att människor lyssnar på rekommendationerna och håller sig hemma. Vi är ännu inte riktigt nere på nivåerna från i våras, när pandemin började, men börjar närma oss, säger Kristofer Ågren, chef Telia data insights.Telia Foto: Telia/ Johan Nilsson, TT

Så lystrar svenskarna till restriktionerna – stannar hemma

Publicerad

Svenskarna tycks ha reagerat på de skärpta coronarestriktionerna. Resandet har minskat under veckan, samtidigt som trenden att fler jobbar hemifrån förstärkts. Det visar trafikdata från Telias mobilnät som SVT tagit del av.

”Stanna hemma, ställ in”. Så löd statsminister Stefan Löfvens (S) bistra budskap till svenska folket i måndags, ackompanjerat av skärpta rekommendationer från myndighetshåll. Frågan är hur dessa allvarsamma uppmaningar påverkat beteendet under dagarna som följt? Kristofer Ågren på Telia har granskat data från mobilnätet och har svaret, åtminstone vad gäller hur vi rör oss.

– Det är en nedgång på ytterligare några procent i resandet jämfört med veckan innan, så trenden som pågått sedan höstlovet fortsätter. Men minskningen är inte så pass stor att den indikerar att just statsministerns skärpta tonläge påverkat beteendet i någon större utsträckning.

Snart på vårens nivåer

Aggregerade mobildata från storstadsregionerna visar att resandet måndag-onsdag minskat med mellan 2 och 4 procent jämfört med samma dagar förra veckan. Både när det gäller längre och kortare resor. Jämfört med förra året är nedgången mellan 33 och 47 procent (se faktaruta).

– Det verkar som att människor lyssnar på rekommendationerna och håller sig hemma. Vi är ännu inte riktigt nere på nivåerna från i våras, när pandemin började, men börjar närma oss.

Också trenden att fler arbetar hemifrån har förstärkts under veckan, även om analysen inte är klar. Ett exempel är resorna till och från kontorstäta Solna nordväst om Stockholm, som under måndag-onsdag minskade med hela 7 procent jämfört med förra veckan.

För bara en månad sedan visade Telias trafikdata närmast på helt motsatt bild – då hade allt fler börjat ta sig in till kontor och arbetsplatser i stället för att jobba hemifrån.

Kollektiva resandet minskar

Även kollektivtrafiken rapporterar om ett kraftigt minskat resande. Nedgången började redan när särskilda restriktioner infördes och har tilltagit ytterligare de senaste tre dagarna, sedan regeringen beslutat om bland annat 8-personersgränsen.  

Enligt Västtrafik har antalet resor varit 42 procent mindre än samma vecka 2019, väsentligt lägre andel än tidigare under hösten. Storstockholms Lokaltrafik uppger att antalet passager till pendeltåg och tunnelbana mer än halverats jämfört med samma dagar förra året, busstrafiken har man inga uppgifter från. Skånetrafiken uppger att 17 procent färre reste med både buss och med Pågatågen jämfört med veckan innan särskilda restriktioner infördes. Motsvarande minskning på resor med Öresundstågen är 28 procent.

Så har resandet minskat i veckan

Minskningen i procent må-ons vecka 47 jämfört med veckan 46. Siffror inom parentes jämfört med samma vecka 2019.

Längre resande mellan regioner:

  • Stockholm till andra regioner: -4% (-47%)
  • Skåne till andra regioner: -5% (-41%)
  • Västra Götaland till andra regioner: -4% (-39%)

Mellan kommuner inom regionen:

  • Stockholm mellan kommuner -3% (-37%)
  • Skåne mellan kommuner: -2% (-34%)
  • Västra Götaland mellan kommuner: -4% (-33%)

Totalt resande vecka för vecka jämfört med 2019:

  • Vecka 42: -24%
  • Vecka 43: -24%
  • Vecka 44: Höstlov, ej representativt
  • Vecka 45: -34%
  • Vecka 46: -35%
  • Vecka 47: -37% (må-ons)

Källa:  Anonymiserad och aggregerad rörelsedata från Telia crowd insights. Siffrorna tas fram från Telias mobilnät och justeras sedan för att vara representativa för hela populationen i Sverige. Det gör att man kan se beteenden och rörelsebehov i samhället, till exempel resmönster och hur vi förflyttar oss

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.