Valet i höst spås bli jämnt och en av de grupper vars röster räknas sist är de svenskar som bor utomlands. Tillsammans skulle de 175 000 röstberättigade utlandssvenskarna kunna bilda Sveriges femte största stad men valdeltagandet brukar vara lågt, knappt 50 procent.
En av de som har studerat utlandssvenskarnas röstbeteende är Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet. Enligt henne kan det finnas flera förklaringar.
– Det kan handla om att man inte är så intresserad av svensk politik, eller att man tycker det är krångligt att ta sig till ambassaden och rösta.
Har historiskt röstat till höger
De borgerliga politiker som vill få till ett maktskifte i höst kan dock göra klokt i att försöka nå ut till utlandssvenskarna. Historiskt har de nämligen tenderat att rösta till höger.
– Det är en övervikt av moderatröster och de röstar i mycket lägre grad på Socialdemokraterna än övriga befolkningen, säger Maria Solevid.
Alexander von Zeipel har inte bestämt vilket parti han ska rösta på och han tycker att politikerna borde lägga mer fokus på de röstberättigade svenskar som bor utomlands.
– Ibland känns vi lite bortglömda. Jag tror att man med en ganska liten insats kan få många av oss att rösta, säger han.