Regeringen har under torsdagen fastställt räntan på CSN-lånet inför det kommande året. Den hamnar på 1,98 procent. En höjning från årets 1,23 procent, och ett märkbart kliv uppåt från 0,59 som räntan låg på 2023.
Varför stiger då CSN-räntan medan övriga räntor sänks? Förklaringen är att den bygger på de senaste tre årens upplåningskostnader, ett system som infördes på 1990-talet som ett sätt att skydda låntagare från räntechocker.
– Man ska ha med sig att räntan ändras från år till år, det är liksom ett av villkoren för studielånen, säger Patric Peippo, utredare på myndighetens rättsavdelning.
Hur mycket mer det blir i kostnad per studielån är däremot svårare att räkna ut. Till skillnad från till exempel bostadslån är det fler faktorer än bara räntesatsen som påverkar, bland annat hur lång tid det ska betalas av.
Men en person som har exempelvis 230 000 kronor i studielån 2024 och 15 år på sig att betala tillbaka skulden kommer att få betala 89 kronor mer i månaden nästa år, enligt CSN:s egna beräkningar.
Varierat stort över tid
En del har kanske vant sig vid att räntan på CSN-lånet är låg. Men den har fluktuerat mycket de senaste decennierna, eftersom studielånets ränta beror på det allmänna ränteläget i Sverige.
– De tio senaste åren har vi haft historiskt låga räntekostnader, säger Patric Peippo.
Under tre år i början av 1990-talet låg den på över 8 procent – med hela 8,7 procent 1993. 2011 var första gången som räntan på studielån gick under 2 procent.
– Så nu är vi tillbaka till hur det såg ut för 15 år sedan.
CSN:s nuvarande prognos är att räntan kan komma att öka även 2026 för att därefter vända nedåt igen.
Något som blir lägre nästa år är skatten på ISK-konton som också påverkas av statslåneräntan, vilken har fastställts till 1,96 procent av Riksgälden.
Vad avgör CSN-räntan?
I slutet av varje år fastställer regeringen kommande års ränta på studielånen. Den beräknas utifrån statens upplåningskostnad de senaste tre åren och subventioneras sedan med 30 procent.
Studielånet ska börja betalas tillbaka tidigast 6 månader efter att man senast haft studiestöd.
Hur mycket man ska betala varje år avgörs av fyra olika faktorer:
- Storleken på lånebeloppet.
- Hur hög räntan är.
- Hur länge man ska betala på lånet.
- Ett uppräkningstal på 2 procent per år vid oförändrad ränta. (Det medför att årsbeloppet kommer att öka något varje år, om låntagaren följer sin betalningsplan och räntan är oförändrad.)
Räntehöjningen gäller alla som har studielån som är tagna efter 1988. Lån som är tagna innan dess påverkas inte då de i stället räknas upp med ett så kallat regleringstal.
Man kan som längst betala tillbaka sitt lån i 25 år. Lånet ska vara betalt det år man fyller 64 år, alternativt 60 år beroende på när lånet betalades ut.
Källa: CSN