Med hänvisning till Tidöavtalet presenterar regeringen nu en utredning för att fler ska kunna äga sitt boende. Sedan 2009 har det varit möjligt att bilda ägarlägenheter i samband med nyproduktion. Nu vill regeringen att det ska gälla även befintliga hyreslägenheter.
Enligt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) kan en mix av boendeformer vända utvecklingen i utsatta områden.
– Människor som har kapital och vill äga sitt boende ska kunna bo kvar och fortsätta bidra till områdets positiva utveckling, säger han på en pressträff.
Hyresgästföreningen är mycket kritiska till förslaget och menar att ägarlägenheter minskar ansvarstagandet över gemensemma ytor och investeringar.
– När både kommuner och befolkningen får frågor av oss och andra är svaret entydigt: Det som behövs är fler hyresrätter som folk har råd att bo i, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på föreningen till TT.
Förslag: Köp halva bostaden
Den andra delen i utredningsuppdraget handlar om att se över reglerna kring hyrköp och utveckla en modell för att fler ska öka sitt ägande i bostaden. Genom att exempelvis kunna köpa halva bostaden och sedan betala den andra halvan över tid skulle kunna vara ett sätt och har fungerat bra i de nordiska grannländerna enligt ministern.
Tanken är också att det ska bli lättare för unga att kunna äga sin egen bostad.
Är inte hyra det lättaste sättet för att få in dem på bostadsmarknaden?
– Det finns inte en enskild åtgärd. Vi gör mycket för hyresrätter. Det som det här möjliggör är att om man omvandlar beståndet kan det frigöra kapital som kan gå till renoveringar för hyresrätter, säger Andreas Carlson till SVT:s reporter.
Förra året presenterades en utredning om hur staten kan stötta förstagångsköpare med att betala en del av kontantinsatesen. Ett förslag som fortfarande ligger för beredning enligt Carlson.
– Jag har inga nya besked om det idag, säger han till SVT:s reporter.
Den nya utredningen ska redovisas senast den 2 december 2024.
Ägarlägenhet
Om du äger en ägarlägenhet är det du som helt bestämmer över lägenheten och kan måla om, byta kök och hyra ut den utan att få ett godkännande från en förening. Precis som för villaägare finns också möjlighet att pantsätta, belåna och överlåta fastigheten.
Ägarlägenheter får bildas om det är tre eller fler lägenheter i samma fastighet och om utrymmet inte använts som bostad under de senaste åtta åren. Det innebär att ägarlägenheter blir till i samband med nyproduktion av bostäder samt om kontorslokaler görs om till lägenheter.
Källa: Lantmäteriet