Beror elbristen på nedstängda kärnkraftreaktorer – och vilka frågor kvarstår egentligen om kopparkapslarna? Debatten om slutförvaret har tagit ny fart efter klimatministerns besked på onsdagen.
”Inte avgörande för säkerheten”
L-ledaren Nyamko Sabuni har tidigare hotat med misstroendeförklaring om inte regeringen tar tag i frågan. Och enligt henne har osäkerheterna kring kopparkapslarna fått för stor plats i debatten.
– Vi har svenska myndigheter tillsammans med internationella forskare som har lagt fram förslaget och säger att det håller. Vi har inte svar på alla frågor, men de svar som kvarstår är inte avgörande för säkerheten, säger hon i SVT:s Morgonstudion.
Bolund: ”Skjuter problemet framåt”
Tidigare klimatministern Per Bolund (MP), däremot, anser att det fortfarande finns frågor om säkerheten som måste besvaras.
– Det finns tunga forskargrupper som pekar på att det finns risker med kopparkapslarna. Om vi fattar beslut som är bekväma, för att vi blir pressade av Nyamko Sabuni, då är risken att vi skjuter problemet till framtida generationer, säger han.
Elbristen i fokus
Enligt Nyamko Sabuni och hennes kollegor i M, KD och SD är det just kärnkraftsbristen som ligger bakom den senaste tidens elbrist.
– Vi har inte längre råd att lägga ner fler kärnkraftsreaktorer, säger hon.
Per Bolund hävdar däremot att det är de höjda gaspriserna i Europa som är boven bakom de höjda elpriserna. Han förnekar också att regeringen skulle lida av tidsbrist.
– Vi har kapacitet att ta hand om kärnbränslet i 15 år till utan att det blir fullt. Det innebär att vi har tid på oss att få en bättre information och kunskap, och därmed inte utsätta framtida generationer för risker.
SLUTFÖRVAR AV KÄRNAVFALL
Frågan om ett slutförvar har pågått sedan 2011 då Svensk Kärnbränslehantering lämnade in en ansökan om att få bygga ett slutförvar i Forsmark. Regeringen skickade sedan frågan på remiss. Sju år senare, 2018, meddelade Strålsäkerhetsmyndigheten att man godkänner ärendet. Mark- och miljödomstolen menade dock att säkerheten hos kopparkapseln som ska skydda kärnavfallet måste utvecklas.
Vattenfall har tidigare varnat för att mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn kan bli fullt om ett par år vilket kan leda till att reaktorer kan tvingas stoppas. I våras valde regeringen att bryta ut frågan om mellanlagring av använt kärnbränsle från ärendet som gäller slutförvaringen.