Varje år ger Världsnaturfonden, WWF, ut en konsumentguide för fisk och skaldjur med syftet att hjälpa konsumenter, restauranger och butiker att handla fisk på ett hållbart sätt.
– Vi har ju jättestora problem med överfiske globalt. Runt 30 procent av fiskebestånden överfiskas. En hel del nyttjas också till sin gräns. Lägger man ihop detta så är det 90 procent som antigen överfiskas eller fullt utnyttjas i dag, säger Karin Glaumann, fiskexpert på WWF i SVT:s Morgonstudion.
Dessutom har vi klimatförändringar, försurning och förstörelse av livsmiljöer som också påverkar livet i havet, menar Glaumann.
Sämre läge för populära fiskar
WWF delar in de runt 80 arterna i sin guide i kategorierna grönt, gult och rött ljus. Årets guide visar att läget för fyra av de fiskar vi äter mest i Sverige – torsk, nordhavsräka, makrill och sill – har blivit sämre.
– Försämringen beror på olika saker. För till exempel makrillen, som fiskas i Nordostatlanten, handlar det framförallt om att man har satt för höga fiskekvoter under många år. För torsken handlar det om att förvaltningen inte är tillräckligt bra, säger Karin Glaumann.
Många fördelar
Sedan finns det andra alternativ för alla fiskälskare. Drygt åtta av tio arter i WWF-guiden har gröna eller miljömärkta alternativ – och en del arter visar en positiv utveckling, exempelvis rödspätta, rödtunga och piggvar från Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön.
Det finns ingen fisk som enbart har grönt ljus. Men det finns fisk med endast grönt och gult. Som sillen.
– Sill är en fisk som är bra att äta. Mycket ligger på grönt ljus i dagsläget. Det finns vissa undantag, men generellt är det väldigt klimatvänligt att äta sill, säger Karin Glaumann.
Fyra tips till dig som äter fisk
Karin Glaumann har några tips som konsumenter kan tänka på när det handlar fisk.
1. Visa att du bryr dig – ta reda på så mycket du kan om fisken du vill äta.
2. Köp rätt storlek – varje art har en så kallad lekstorlek, en period då den fortplantar sig. Ta reda på fiskarters lekstorlekar för att undvika att köpa fiskar som är för små och inte haft en chans att föröka sig.
3. Testa nåt nytt – och minska trycket på redan överfiskade, och populära, bestånd.
4. Kolla upp arten – restauranger och livsmedelsbutiker har lagkrav på sig att veta vad artens vetenskapliga namn är, hur den är fiskad och vilket område den kommer från. Om den informationen inte finns kan du påpeka att detta är deras skyldighet.
Svenskars fiskvanor
I Sverige äter vi 12,5 kg sjömat, alltså fisk och skaldjur, per person och år. Det motsvarar knappt två portioner i veckan – en minskning jämfört med för fem år sedan.
Cirka 80 olika matfiskar finns på den svenska marknaden – de 10 vanligaste står för 80 procent av konsumtionen. Mest äter svenskar av lax, sill, torsk och räkor.
Knappt 30 procent kommer från den inhemska produktionen från yrkes- och fritidsfiske, samt odling. Drygt 70 procent importeras främst från Norge, Danmark och Kina.
De vanligaste matfiskarna är: lax, sill/strömming, torsk, räkor (beredda räkor och kallvattensräkor), bonit/tonfisk, alaska pollock, makrill, gråsej och regnbåge.
Källa: WWF:s hemsida/RISE, 2019