• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Främlingsfientliga idéströmningar har ökat och är främst nätbaserad, samtidigt utgör både Kina och Ryssland (här president Putin) ett hot mot Sverige, enligt Säpo. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB/TT, Vincent Yu/AP/TT, Alexei Nikolsky/AP/TT

Säpo listar: Sju hot mot Sverige kommande år

Uppdaterad
Publicerad

Ryskt cyberspionage, kinesiska uppköp av företag och ökande främlingsfientliga idéströmningar i det svenska samhället.

I sin årsrapport för 2018 listar Säpo sju hot mot Sverige de kommande åren.

1. Skyddsvärda verksamheter blir allt mer sårbara. Myndigheternas säkerhetsskydd har inte ökat i samma takt som att teknikutvecklingen gett statliga aktörer och ideologiskt motiverade aktörer ökade förmågor. Säpo anser att säkerhetsskyddet måste förbättras.

2. Den politiska debatten har blivit mer sårbar för manipulation. Med hjälp av modern teknik är det enkelt att bedriva politisk påverkan, propaganda och framföra hot – vilket ger en ny bild av vad som är normalt. Därför behöver invånarnas medvetandenivå höjas.

3. Internationella relationer har blivit mer svårförutsägbara. Det beror på USA:s förändrade förmåga och avsikt att upprätthålla efterkrigstidens internationella världsordning samtidigt som andra länder försöker flytta fram sina positioner.

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

4. Ryssland fortsätter att använda militära och icke-militära maktmedel som cyberspionage och påverkan. Större vaksamhet är nödvändigt.

5. Hotbilden från Kina ökar. Landet etablerar sig allt mer som global supermakt och arbetar för att få ekonomiska fördelar genom cyberangrepp och uppköp av företag. Enligt Säpo måste både företag och myndigheter bli medvetna om hotbilden.

6. Terrorhotet från islamistiskt motiverade aktörer är lika starkt som för ett år sedan. Antalet attentat i västvärlden har visserligen minskat, men samtidigt har Sverige aldrig haft så många våldsbejakande islamister.

7. Främlingsfientliga och radikalnationalistiska idéströmningar har ökat i samhället. Den är främst nätbaserad och bidrar till en bild av en växande bred radikalnationalism som omfattar radikala och våldsbejakande grupper. Vit makt-miljön och den lösare främlingsfientliga miljön närmar sig varandra, vilket kan bli en drivkraft för individer att begå främlingsfientligt motiverade brott. Säpo anser att utvecklingen måste följas noga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.