Lagom till jul släpper Statistiska centralbyrån, SCB, varje år sin lista över julbordsklassiker som ökat mest i pris det senaste året.
Bland varorna som ökat i pris finns gravad eller rökt lax, som har haft en prisökning på 32,2 procent, sillkonserver, som har ökat med 25 procent, och julskinka, som blivit 6,7 procent dyrare.
Apelsiner i topp
Men i år toppas listan, kanske till mångas förvåning, av apelsiner.
– Alla som gillar frukt kan också konstatera att priset på apelsiner har gått upp med 72 procent sedan december i fjol, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.
Från december i fjol till och med oktober i år steg priset på samtliga livsmedel i Sverige med 5,3 procent. Det kan jämföras med prisutvecklingen på alla varor och tjänster under samma period, som ökade med 3,1 procent.
Lockpriser till jul
Nu när jul står för dörren kommer det dock vara hård konkurrens om kunderna, och därmed lockpriser.
– Nu gäller det för butikerna att få in dig i butiken och få dig att köpa så mycket som möjligt. Sättet man gör det på är att dra med extrapriser. Ska man vara smart som konsument ska man redan nu tänka ut vad man ska ha på julbordet, och se var man kan köpa det till extrapris, säger Matpriskollens vd Ulf Mazur.
Veckorna innan jul, 50–51, är de stora handlarveckorna inför högtiden, när det är som mest extrapriser.
– Du kan köpa hela julbordet på extrapris, de typiska varorna prissänks med mellan 15-50 procent kommande veckor.
Ägg, choklad och potatis är andra klassiker som blivit dyrare, men vilken av dessa har ökat minst i pris?
Se vad några personer gissar i klippet ovan.
Prisutvecklingen på några julklassiker
Prisförändring i procent, december 2022 – oktober 2023:
Potatis: 0,9
Sillkonserver: 25,0
Färsk lax: 1,4
Nötter och torkad frukt: 6,7
Griskött: 6,7
Gravad/rökt laxfisk: 32,2
Ägg: 15,8
Konfektyr: 9,2
Choklad: 15,9
Brännvin: 3,8
Apelsiner: 72,3