• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Sexuella övergrepp och utnyttjande av barn inom hjälporganisationen Plan International

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella hjälporganisationen Plan International uppger att att den har sex bekräftade fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn där personal eller volontärer är förövare. ”Övergrepp och trakasserier hör inte hemma i vår organisation.”, kommenterar den svenska generalsekreteraren.

Efter anklagelser om sexuella övergrepp inom den brittiska hjälporganisationen Oxfam har SVT Nyheter frågat andra hjälporganisationer om det har förekommit sexuella trakasserier eller övergrepp som kan relateras till deras biståndsarbete.

Plan International uppger att den globalt har sex bekräftade fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn av personal eller medarbetare från 1 juli 2016 till 30 juni 2017.

Brottsliga ärenden

Ett fall rörde en anställd som avskedades. De övriga fem fallen rörde volontärer eller partners till Plan International. Dessa var av brottslig karaktär och rapporterades till lokal polis och kontrakten med samtliga avbröts.

”Det här är helt oacceptabelt. Övergrepp och trakasserier hör inte hemma i vår organisation. Vi ser väldigt allvarligt på det som har inträffat och har nolltolerans mot alla former av maktmissbruk, övergrepp och trakasserier. Vi har system och regelverk på plats för att förebygga överträdelser men kommer ytterligare att förstärka dessa eftersom varje fall är ett fall för mycket”, kommenterar Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige i ett mejl till SVT Nyheter.

Visselblåsare

Plan International uppger att organisationen har en rad mekanismer för att rapportera ifall någon bryter mot regler, bland annat en visselblåsarfunktion.

”Vi ger fullt stöd och skydd åt dem som rapporterar in eventuella brister eller regelbrott”, skriver organisationen till SVT Nyheter.

Övergrepp inom andra organisationer.

Efter SVT Nyheters frågor förra veckan uppgav hjälporganisationen SOS Barnbyar att det under 2016 gjordes 37 anmälningar om sexuellt tvång och övergrepp inom SOS Barnbyar. Anmälningarna gällde konstaterade övergrepp på barn och unga vuxna av personal.

Även den internationella hjälporganisationen Läkare utan gränser uppgav till SVT Nyheter att tio personer hade fått sina kontrakt avslutade efter utredning om sexuella trakasserier och sexuella övergrepp under samma år. Ytterligare nio personer hade varnats eller stängts av efter utredning 2016.

Så svarade de andra hjälporganisationerna i SVT:s undersökning

Fråga: Har organisationen haft några indikationer, alternativt misstankar och/eller utredningar angående sexköp, sexuella övergrepp, sexuella kränkningar och/eller sexuella trakasserier som gäller er personal/frivilligarbetare som kan relateras till deras biståndsarbete?

Rädda Barnen

”Gällande den internationella organisationen, Save the Children, har det rapporterats om 31 anklagelser gällande trakasserier, handlingar som riktats från personal mot annan personal, vilket även ni har rapporterat om.  Dessa anklagelser utreddes under år 2016 och 2017 och resulterade i avskedanden såväl som andra reprimander. Inget av fallen gällde övergrepp mot barn.”

Röda Korset

”Vi har inte fått någon anmälan eller något annat som har gett oss anledning att undersöka den typen av brott som du beskriver när det gäller vår personal i fält.

Inom vår nationella verksamhet i Sverige, som omfattar knappt 400 anställda och tusentals volontärer, har vi de senaste åren vid ett par tillfällen utrett möjliga sexuella trakasserier. ”

Sida

”Sida har inte haft något ärende i personalansvarsnämnden som handlar om sexuella trakasserier de senaste fem åren.

Sida har inte heller haft några andra anmälningar/misstankar angående sexköp, sexuella övergrepp, sexuella kränkningar eller trakasserier riktade mot vår egen personal de senaste åren.”

Läkarmissionen

”Vi har inga sådana indikationer. Och vi hoppas ju att det också är sant. Vi har naturligtvis policys om att sådant inte får förekomma och visselblåsarhantering, men vi vet ju också att det inte alltid skyddar.”

UNHCR

”Vi har en oberoende intern utredningsavdelning för misskötsel och under 2017 blev två personer uppsagda för sexuella trakasserier, samt en person som gjort sig skyldig till sexuellt övergrepp under 2016. En utredning pågår även för ett fall av sexuellt övergrepp som ska ha skett under 2017. UNHCR har en personalstyrka på över 10.000 personer och arbetar i 130 länder. I de fall där sexuella trakasserier eller övergrepp bevisas avskedas förövaren och fallet överlåts till nationella myndigheter för åtal.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.