Endast en procent av de deltagande i undersökningen har mycket stort förtroende för hur rikspolischefen Dan Eliasson sköter sitt jobb. Nio procent säger sig ha ganska stort förtroende för honom.
– De mest kritiska är sverigedemokrater, därefter kommer miljöpartister och vänsterpartister. Deras kritik gäller både Dan Eliasson och polisen i stort, säger Toivo Sjörén.
Allmänhetens förtroende för polisen generellt har sjunkit rejält på senare tid. Bara 47 procent av de deltagande i undersökningen säger sig nu ha mycket stort eller ganska stort förtroende för polisen.
– Vi har haft diskussioner i landsbygden, där man säger att det inte finns någon polis. Vi har dödsskjutningar i Malmö och Göteborg. Det har blivit en intensiv debatt om vad polisen kan leverera, om den kan komma och vilka brott den ska beivra, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.
Polisen populärare än chefen
Så sent som i mars i år ansåg 61 procent att de hade stort eller ganska stort förtroende för svensk polis. I november var siffran nere på 47 procent, enligt Sifo-undersökningen där 1054 personer från 18 år och uppåt deltog.
– Det är en allvarlig signal om det här förtroendet fortsätter att gå ner. Nu är förtroendet inte allvarligt lågt. Det finns många myndigheter och organisationer som ligger betydligt lägre, bland dem Försäkringskassan och Migrationsverket, säger Toivo Sjörén.
Att polisen har högre förtroende än polisschefen kommer inte som någon överraskning, enligt Sifo.
– Inom politiken kan vi se att partiledaren ibland kan ha längre förtroende än partiets siffror i övrigt, säger Toivo Sjörén.