– Vi fick ett larm till ett område i Brandbergen. När kollegan och jag kom fram ropade de och sade att patienten är dålig och medvetslös, berättar Mikael Lashari som är ambulanssjuksköterska i södra Storstockholm.
Medan hans kollega gick och hämtade båren i bilen så gick Mikael själv fram till patienten och gruppen som var där vid fotbollsplanen för att kolla tillståndet på patienten.
– När jag försöker få kontakt med patienten så sparkar han mig i huvudet, berättar Mikael Lashari.
Kräver poliseskort
Mikael Lashari ska just gå på ett nattpass när vi träffar honom på ambulansstationen. Han berättar om hur han under sina 18 år inom akutvården har sett attityden förändras gentemot ambulanspersonal. Till vissa platser och adresser åker de inte längre utan polisen.
– Det är en mer hotfull stämning. Det är mer droger med i bilden nu, det gör ju sitt. Man får också kommentarer ibland, att ”här har ni inte att göra”.
”Vi är inte odödliga”
Det sprakar till i radion kort efter att vi är klara med intervjun och de får kvällens första larm. På med jackan, raskt upp i bilen. Händelsen i våras har han lämnat bakom sig och tänker inte längre på när han åker ut på uppdrag, berättar Mikael Lashari.
– Jag blev mest chockad. Men som tur är möter man inte det varje dag. Men en gång är en gång för mycket.
– Vi är inte odödliga, även vi har familjer. Vi har barn. Vi vill också komma hem efter passets slut.