”Det som avslöjades i våras är hela oacceptabelt”, säger Annika Strandhäll (S). Foto: TT

Skarp kritik mot regeringens styrning av sjukförsäkringen

Uppdaterad
Publicerad

Anseendet för Försäkringskassan har sjunkit, och regeringen har styrt myndigheten så hårt mot att minska sjuktalen att rättssäkerheten äventyras. Det slår Inspektionen för socialförsäkringen fast i en rapport i dag.

Regeringen gav för tre år sedan Försäkringskassan ett mätbart mål för att sjukskrivningarna skulle minska; de skulle sikta mot ett sjukpenningtal på 9,0 dagar.

Trots att inga stora regeländringar gjordes, så påverkade detta starkt hur handläggarna tillämpade regelverket som styr sjukförsäkringen. Det skriver Inspektionen för socialförsäkringen i en rapport som presenteras i dag. De har intervjuat områdeschefer, enhetschefer, försäkringssamordnare, specialister, samverkansansvariga och handläggare på lokalkontor över hela landet.

Färre “släpps in” i sjukförsäkringen

Från att man haft en syn på sjukförsäkringen som handlade mer om att hjälpa individerna på lång sikt och att öka förtroendet så gick handläggarna till en mer noggrann kontroll av om de sjukskrivna uppfyllde alla kriterier för att få sjukpenning.

Rapporten visar att uttalanden från regeringen har tolkas som direkta styrsignaler ute i den lokala verksamheten. En försäkringssamordnare säger:

“Om budskapet är att vi ska se till alla möjligheter i en persons ansökan och att hellre fria än fälla, eller om budskapet är att vi ska vara strikta och ha fullgoda underlag, då ställer man sig frågan: vad har vi för underlag för att släppa in personen?”

Fler föll mellan stolarna

Men samtidigt som sjuktalen har minskat efter det nya målet från regeringen så kom larmen allt oftare om att fler föll mellan stolarna. För friska för sjukpenning enligt Försäkringskassan, men för sjuka för att arbeta, enligt Arbetsförmedlingen.

Rapporten visar att anseendet för Försäkringskassan har sjunkit, och att tilltron till socialförsäkringssystemet kan skadas av att tolkningarna av vem som har rätt till sjukpenning varierar så kraftigt.

SVT Nyheter kunde också avslöja att vissa kontor gick så långt att det gav lönepåslag att göra många avslag på sjukpenningsansökningar.

– Det som avslöjades i våras är hela oacceptabelt, säger Annika Strandhäll (S).

Ministern slår tillbaka kritiken

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger att regeringen nu har åtgärdat de brister som fanns. I våras avsatte regeringen den dåvarande generaldirektören för Försäkringskassan och gav myndigheten i uppdrag att samordna mer för att undvika att människor föll mellan stolarna.

– Vi kräver att myndigheten klarar av båda dessa uppdrag, att ha en rättssäker hantering och samtidigt samordna insatser och hjälpa människor tillbaka till arbete, säger Annika Strandhäll (S) till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.