• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Leif ”Bobo” Bergström och polisen Hampus Johannesson har ett nära samarbete med invånarna. Foto: Bo Öhlén/SVT

Skarpnäck går mot trenden – otryggheten minskar

Publicerad

Skarpnäck är en av de stadsdelar där otryggheten är som lägst i Stockholms stad. Den senaste trygghetsmätningen visar att det bara är tre procent som känner sig otrygga, vilket inte bara är lågt utan även en förbättring från den förra mätningen.

Leif Bergström är enhetschef vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Han är lite av en lokal profil och kallas vanligtvis för ”Bobo”. Han är en av de drivande i det så kallade Skarpnäckslyftet.

Skarpnäckslyftet är ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen, polisen och bostadsbolag. Tillsammans med andra lokala verksamheter ses de regelbundet för att prata om vad som pågår i stadsdelen och löser eventuella problem.

Val 2018 – Brott och straff

– Att kunna jobba med föreningar i området och att politikerna har stått bakom det här är vi oerhört tacksamma för. Det här är ingen quick fix, det tar lång, lång tid, säger Leif ”Bobo” Bergström.

Brandmän patrullerar i området

Med hjälp av Stiftelsen På Rätt Väg har man dessutom brandmän som arbetar som områdesvärdar i Skarpnäck och Bagarmossen.

Men det är inte bara brandmän som är områdesvärdar. Stadsdelen har nämligen lyckats rekrytera några av de ungdomar som tidigare bidrog till det otrygga Skarpnäck.

Det är endast tre procent som känner otrygghet i Skarpnäck. I Rinkeby-Kista är motsvarande siffra 28 procent. Foto: SVT Grafik.

– Annars blir det lätt en subkultur där de lever sitt eget liv och fortsätter stöka till men vi har lyckats fånga upp dem tillsammans med ordinarie områdesvärdar, säger Leif Bergström.

Projekt numera permanent

Skarpnäckslyftet startade i december 2009 och började som ett projekt för att göra det mer trivsamt och tryggt att bo i Skarpnäck och Bagarmossen. I dag är Skarpnäckslyftet permanent.

– I den bästa av världar skulle man inte behöva Skarpnäckslyftet, utan det ska fungera ändå och alla hjälps åt. Där är vi ju inte men vi har kommit en bra bit på vägen, säger Leif Bergström.

”Det här är ett guldläge”

Hampus Johannesson är kommunpolis i lokalpolisområde Globen. Han jobbar väldigt nära Leif och de andra som arbetar trygghetsskapande i området.

– Ibland har man ju olika perspektiv. Socialtjänsten arbetar med individer och poliser kanske arbetar mer med tryggheten i stort. Det här är ett guldläge för oss att väva ihop dessa, säger Hampus Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Brott och straff

Mer i ämnet