Det var efter att hon sett att mannen skrivit ett långt inlägg med sympatier för #metoo som kvinnan reagerade och skrev ett inlägg med tillräckligt med detaljer för att mannen skulle gå att identifiera. Hon länkade även till mannens inlägg på Facebook.
– Det är många kvinnor som blivit kränkta och inte vågat anmäla och hon är en av dem som känt att hon blivit utsatt för ett övergrepp, säger kvinnans försvarare Johan Hansson.
– Hon kände sig illa behandlad och har mått dåligt under en lång tid. Det har varit som ett trauma och när sedan metoo-kampanjen kom ville hon göra på det här sättet.
Böter och skadestånd
På grund av omständigheterna dömer Södertörns tingsrätt kvinnan till det lägsta möjliga antalet dagsböter, 30 stycken.
– Jag tror säkert att domen är korrekt men det känns inte bra. Jag är en av många som lever i det här samhället som har blivit utsatta för sådana här saker och när jag nu pratar om det så blir jag bötfälld, säger kvinnan till SVT Nyheter.
Tingsrätten dömer också kvinnan att betala 10.000 kronor i skadestånd till mannen och i dag ångrar hon att hon gav ut mannens identitet.
– Det var fel att skriva ut hans identitet. Det var dumt och det ska vara olagligt. Jag är kriminellt belastad nu och det kommer ju att påverka min självbild, säger kvinnan till SVT.
”Ett avslut”
– Den här skammen har verkligen varit betungande men det känns ändå att jag på något konstigt sätt får något slags avslut i och med det här.
– Första gången jag såg honom var våldtäkten, och sista gången var i rätten. Jag fick honom ändå inför rätta även om det inte alls var som jag hade tänkt mig.
Våldtäkten ska enligt kvinnan ha ägt rum 2010. Hon polisanmälde händelsen först i höstas men förundersökningen lades ner. I domslutet skriver tingsrätten att det inte kommit fram några andra omständigheter som skulle kunna utgöra en rimlig grund för att publicera uppgifterna och därför döms kvinnan för förtal.