Sofia Lindström, intensivvårdsjukssköterna på Akademiska sjukhuset i Uppsala.z Foto: Vårdförbundet

”Skyddsutrustningen väcker mycket frågor”

Publicerad

Många vårdanställda oroar sig för att de själva ska bli smittbärare på sjukhusen. Skyddsombuden får många frågor om såväl skyddsutrustning som covid-19-tester på personalen.

– Det är mycket rutiner som inte är på plats, säger Sofia Lindström, intensivvårdssjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala blickar man nu mot den svårast drabbade regionen Stockholm och förbereder sig så gott det går för vad som ska komma.

– De senaste dagarna har belastningen ökat både i intensivvården och på övriga avdelningar som tar emot positiva covid-19-patienter, säger Sofia Lindström, intensivvårdsjuksköterska och huvudskyddsombud.

Coronapandemin

Frågor om skyddsutrustning

Flest frågor får hon just nu om skyddsutrustningen. Särskilt att många jobbar med kortärmade rockar och förkläden samtidigt som Folkhälsomyndigheten rekommenderar långärmat.

– Jag kan inte säga att det är sämre skydd men just nu stämmer inte de riktlinjer vi har ihop med hur vi faktiskt jobbar. Våra medlemmar måste känna sig trygga och besluten måste bygga på evidens och inte på materielbrist, säger hon.

Hittills har den skyddsutrustning som behövts till arbetet funnits, men utan lager finns det bara en dags marginal påpekar hon.

– Det är väldigt kort framförhållning. Jag fick höra från lasarettet i Enköping att de hade 36 flaskor handsprit. Det kan låta mycket, men i de här tiderna när vi är noga med basala hygienrutiner går det åt mycket sprit. Skulle det inte komma en leverans en dag då är det katastrofläge. Handspriten är a och o, säger Sofia Lindström.

Oro för att smitta riskgrupper

De flesta i personalen är inte oroade för egen del utan att för att de ska sprida smittan vidare till riskgrupper.

Sofia Lindström är själv hemma med lätta luftvägssymptom efter att ha vårdat covid-19-patienter i helgen.

– Jag har frågat min arbetsgivare om provtagning av personal så att jag inte behöver vara hemma de här två dygnen av symptomfrihet. För om jag mår bra i kroppen men är lite hes så skulle jag kunna jobba och avlasta mina kollegor. Så länge det inte är covid-19, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet