Myndigheten hänvisar till en ny studie från Europeiska smittskyddsmyndigheten som visar hur den resistenta bakteriestammen spridits inom och mellan europeiska länder.
"Studien är ytterligare ett bevis på den allvarsamma ökningen av multiresistenta bakterier som riskerar att minska möjligheten att behandla svåra bakteriella infektioner framöver. Skyndsamma åtgärder krävs för att motverka spridning av antibiotikaresistenta bakterier i Sverige och globalt", säger Vilhelm Müller, utredare på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Har spridits i Sverige
E. Colibakterier är naturligt förekommande i vår tarmflora, men FHM skriver att just denna klon är en vanlig orsak till bland annat urinvägsinfektion och blodförgiftning. Och bakteriestammen som studerats har fått fäste och spridits även i Sverige, och är resistent mot flera vanliga behandlingsalternativ som exempelvis bredspektrumantibiotika, såsom karbapenemer.
Konsekvensen blir därmed att det endast finns enstaka behandlingsalternativ kvar för patienter med dessa infektioner, skriver FHM.
Vidare skriver den att Världshälsoorganisationen (WHO) klassar karbapenemresistenta bakterier som ett globalt hälsohot och att det även är av högsta prioritet för forskning och utveckling av nya behandlingsmetoder.
Fakta från FHM
- Karbapenemer är antibiotika som fungerar mot många olika bakteriearter som reserveras för behandling av infektioner hos allvarligt sjuka patienter och infektioner som orsakas av bakterier resistenta mot förstahandsbehandling.
- En högrisk-klon är en resistent bakterie av stor klinisk betydelse som har förmåga att spridas med hög effektivitet inom slutenvård, orsaka allvarlig infektion, och medföra en längre tids bärarskap hos människor. Högrisk-kloner är en viktig förklaring till spridning av resistens i samhället.
- De karbapenemresistenta bakterierna som studien beskriver ingår i gruppen ESBL-CARBA. Infektioner med ESBL-CARBA är en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.
Källa: Folkhälsomyndigheten