En ytterligare anledning till beslutet är enligt Peter Kullgren att regeringen värnar om de svenska livsmedlen, och att många vill välja svenskt när de äter kött.
– Vi är duktiga på att göra det i butiken, nu ska det också bli enklare att göra det på restaurang och storkök.
Därför ger regeringen nu Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram bestämmelser om de nya reglerna.
– De ska vara klara den 15 december och någonstans runt årsskiftet hoppas jag att detta ska vara på plats, säger Peter Kullgren.
Därför har beslutet dröjt
Redan 2018 lyfte den dåvarande regeringen frågan, men det är alltså först nu som beslut har tagits om att reglerna ska införas.
Enligt Peter Kullgren har regeringen väntat för att se om EU-kommissionen skulle komma att införa EU-gemensamma regler i frågan, vilket Peter Kullgren helst hade sett. Men nu står det klart att så inte verkar bli fallet.
– Därför väljer vi att göra det nationellt.
”Tror restaurangbesökare kommer uppskatta det”
Redan sedan tidigare finns det EU-gemensamma regler om att färdigpackat kött i mataffärer ska ursprungsmärkas.
Hur stort problem det är att restauranger och storkök inte kan svara på varifrån deras kött kommer kan inte Peter Kullgren svara på.
– Jag tror det varierar väldigt mycket, så det är svårt för mig att uttala mig generellt om det, säger han och fortsätter:
– Men nu kommer det komma ett regelverk som ger restauranger och storkök en skyldighet att kunna informera om vart köttet kommer ifrån, och det tror jag kommer uppskattas av många restaurangbesökare.