Inför Socialdemokraternas kongress har flera tunga ombud drivit frågan om att sätta stopp för religiösa friskolor. Redan i dag är det förbjudet med religiösa inslag i undervisningen men ombuden ville gå längre och göra den skattefinansierade skolan helt fri från konfessionella inslag under skoltid.
Redan i går när statsminister Stefan Löfven (S) höll sitt tal var det tydligt vad han ville att kongressen skulle besluta:
-Jag vill att alla barn ska gå i en skola fri från religiösa inslag, slog han fast.
Nya riktlinjer presenteras
Och nu i kväll presenterar partistyrelsen nya riktlinjer som innebär att friskolor inte längre ska kunna ha konfessionell, bekännelsetrogen, profil. I sak innebär det en lagförändring där samma regelverk ska gälla både för kommunala och fristående skolor.
– Vi har efter intensiva diskussioner med ombuden kommit fram till att vi behöver vara ännu tydligare om var Socialdemokraterna står i den här frågan. Ur ett socialdemokratiskt perspektiv är det en viktig princip att svensk skola ska vara fri från religiös påverkan och religiösa inslag, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Läs mer: Få religiösa friskolor godkänns
Frågan om religiösa friskolor är gammal inom Socialdemokraterna men nu är första gången en kongress tar så skarp ställning.
– Om man ska bedriva offentligt finansierad skolverksamhet i Sverige så måste man följa svensk lag och läroplan och där är det är glasklart att man ska utgå från mänskliga rättigheter och jämställdhet mellan könen. Tyvärr så respekteras inte detta i dag, säger civilministern.
”Eleverna har religionsfrihet”
Enligt Ardalan Shekarabi (S) ska elever även i fortsättningen kunna utöva sin religion i skolan men det får alltså inte ske i skolans regi.
-Eleverna har religionsfrihet, vill elever be till exempel så ska de få göra det. Men det ska aldrig vara tvingande. Huvudmannen ska aldrig ha ett strukturerat religiöst inflytande över eleverna.
Hur ska ni säkerställa att skolorna ändå inte gör detta?
– Det handlar ju om att förstärka tillsynen och där har regeringen redan satt igång ett arbete. Det kommer även att krävas regelförändringar.
Judiska skolan får fortsätta
I de förändrade förslagen till politiska riktlinjer skriver partistyrelsen att förändringarna ska göras med respekt för “de nationella minoriteternas ställning”. Det innebär att judiska skolan kommer att få fortsätta även efter en eventuell lagförändring.
Läs mer: Skolelever delas upp efter kön i skolbuss till religiös friskola
Ett av de ombud som drivit frågan är Daniel Färm (S) från partidistriktet Stockholms län. Han är nöjd ikväll.
– Partistyrelsen har gjort en positionsförflyttning efter att de sett att det fanns ett enormt starkt stöd för detta. Det här innebär att de regler som redan gäller för kommunala skolor nu också kommer gälla friskolor. Både undervisning och utbildningen i övrigt kommer vara fri från religiös påverkan, säger han.
Partistyrelsen förslag ska klubbas av kongressen under morgondagen.