När skolan stänger minskar kontakten med vuxna, vilket kan leda till att kriminella ser en chans för rekrytering.
– Problemet är utbrett över hela landet, i såväl utsatta områden som i mer välbärgade, säger Josefine Ristmägi, gruppchef i lokalpolisområde Globen i Stockholm.
Frälsningsarmén driver dagkollot Sommarkul, som en del av den kristna organisationens arbete för att motverka att barn dras in i gängkriminalitet. Sammanlagt deltar 180 barn och ungdomar, uppdelade i olika veckor för olika åldrar.
– Barn söker sammanhang och trygga vuxna. Det känner jag att vi kan erbjuda här, säger Julia Adolfsson, verksamhetsansvarig.
Ser förändrad rekrytering
Julia Adolfsson har varit med sedan kollot startade 2020 och tycker sig se en förändring i hur de kriminella arbetar när de rekryterar barn.
– I dag lockas barn in i kriminalitet, snarare än att de tvingas.
Hon betonar att målet med dagkollot är att det ska vara ett attraktivt alternativ till det som gängen lockar med.
Polisen: Håll koll på nya, dyra kläder
1700 barn bedömdes av polisen vara aktiva i kriminella nätverk under förra året. Enligt polisen Josefine Ristmägi pågår rekryteringen av barn ständigt.
– Håll koll på om ditt barn plötsligt har dyra kläder, nya vänner, börjar ljuga eller inte vill prata med dig på samma sätt som innan. Barnet kanske slutar be dig om pengar, swishar fram och tillbaka på sin mobil eller kanske till och med har två mobiler. Då skulle jag vara vaksam.
Hon menar att fritidsaktiviteter, likt Frälsningsarméns dagkollo, är sådana insatser som kan ha god effekt. Polismyndigheten har samtidigt mindre resurser än vanligt under sommaren, vilket påverkar arbetet mot de kriminella gängen.
Hör vad kollodeltagarna själva tycker i klippet ovan.