Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mattias Bäckström Johansson (SD) och Ebba Busch (KD) om framtiden för Ringhals. Foto: TT

Framtiden för Ringhals splittrar Tidöpartierna

Uppdaterad
Publicerad

Partierna i Tidösamarbetet är inte överens i frågan om Ringhals 1 och 2:s framtid. Intresset för en återstart är svalt från näringsminister Ebba Busch (KD). Men Sverigedemokraterna menar att en återstart vore bra för Sverige.

– Det finns en stor samhällsekonomisk vinst att göra det här, framför allt med den effekt- och elsituation som råder i södra Sverige. Vi är i ett skriande behov av el här och nu och då måste vi överväga alla alternativ som finns vid bordet, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD).

På sida 13 i Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna står det att man ska utreda vad som skulle krävas för att återstarta Ringhals ett och två. Sedan avtalet tecknades har tjänstemän i regeringskansliet kallat till sig experter och undersökt frågan. Men fortfarande har man inte nått någon enighet i förhandlingarna, som just nu sker i samordningen i regeringskansliet.

När Ebba Busch besökte riksdagsjournalisterna i veckan var prognosen för en återstart inte den SD hoppats på:

– Det ser ganska mörkt ut.

”Skulle ta 6-7 år”

Näringsministern lutar sig bland annat mot huvudägaren Vattenfalls bedömningar. I en debattartikel i Dagens Industri förra lördagen skrev företagets chef för elproduktion i Norden, Torbjörn Wahlborg, att den andra reaktorn är så skadad att en återstart i praktiken är omöjlig.

En återstart av reaktor 1 skulle ta 6-7 år och bara ge en drift över lika lång tid framåt. Men en återstart skulle också ta personal från byggnation av ny kärnkraft, hävdade han.

– Ny kärnkraft vet vi kommer få godkänt förr eller senare så risken är lägre, man har dessutom en livslängd på minst 80 år om man bygger ett fullskaligt nytt kärnkraftsverk, säger Ebba Busch.

Mattias Bäckström Johansson svarar:

– Vi kommer kunna ha en möjlighet att arbeta med en återstart och även givetvis titta på förutsättningar för ny kraftproduktion, vilket inte minst handlar om de lagstiftningsförslag som skickats ut på remiss och ska kunna antas av riksdagen nästa år.

Är detta något som skulle kunna fälla regeringssamarbetet?

– Jag ska inte uttala mig om det, vi har inte ens landat i ett beslut än men givetvis är det viktigt att vi fullföljer de delar vi kommit överens om i Tidöavtalet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.