Det har blivit strid på kniven mellan gymnasieskolorna om eleverna.
De senaste tre åren har det startas 76 nya gymnasieskolor, visar SVT:s granskning. Och de slåss om en krympande skara elever.
Sedan 2008 har antalet gymnasieelever sjunkit från nästan 400.000 till 350.000, och minskningen kommer att fortsätta ända till 2016. Då kommer eleverna att vara 80.000 färre än 2008.
På Mikael Elias Teoretiska Gymnasium på Kungsholmen i Stockholm går nior och deras föräldrar runt i klassrummen, i valet och kvalet inför gymnasiestarten.
– Det är läskigt att välja. Man vet att man ska gå här i tre år, men man vet ju inte om man gör rätt val, säger Jessica Repina.
Det är öppet hus och överallt finns skolans lärare och elever till hands för att berätta om allt från skollunch till våglära.
– Det här är den viktigaste dagen på året, säger rektorn, Helen Forsberg.
Tvingade att växa
Bolagen slåss om en krympande marknad alltså. Men samtidigt är flera av dem så illa tvungna att växa.
För vid samma tidpunkt som gymnasiekullarna började bli mindre så gick fyra stora riskkapitalbolag in på den svenska skolmarknaden och köpte upp stora skolföretag. Alla med målsättningen att minst fördubbla omsättningen på ungefär fem år, enligt vad de uppgav för SVT då.
– Många behöver minska sin kapacitet framöver, säger Marcus Strömberg, VD för Academedia som ägs av riskkapitalbolaget EQT och är den största skolkoncernen i Sverige.
Hur bra är det att fortsätta starta nya skolor i det här läget?
– Vi har blivit mer restriktiva. Vi startar nya skolor i år. I Gävle startar vi en, men för några år sedan kunde vi starta sju-åtta skolor inför ett läsår.
Utöver de riskkapitalägda bolagen som måste expandera därför att det ingår i ägarens affärsidé, har flera koncerner ägda av privatpersoner expanderat sina koncerner och startat nya skolor.
Tvingas stänga – för få sökande
Samtidigt har flera företag nu efter expansionen tvingats stänga skolor på grund av för få sökande till nästa läsår. Eleverna vid fem JB-Gymnasier, tidigare John Bauer har nyligen fått reda på att deras skola stänger inför nästa läsår.
Eleverna vid Karlstads Idrottsgymnasium kom tillbaka efter jullovet och möttes utan förvarning av beskedet att skolan gått i konkurs.
Som SVT kunde avslöja förra veckan hade ägaren, Jan Walther, bara några år tidigare tjänat mångmiljonbelopp på sina skolor. Men när konkurrenterna blev fler samtidigt som elevkullarna krympte gjorde han om hela bolagsstrukturen och satte varje skola i ett eget dotterbolag.
På det sättet blev det möjligt att lägga ner en enskild skola genom konkurs och slippa använda tidigare vinstpengar för att betala skulderna.
Även Academedia har lagt ner skolor.
– Vi har som fokus att ta ansvar för alla elever och låta dem gå klart, säger Marcus Strömberg.
– Vi har ju många skolor och kan slå ihop och samordna verksamheten.
Men eleverna kan ändå tvingas byta skola?
– Man kanske måste byta rektor och kurskamrater.