• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsvetaren Jenny Madestam förklarar möjliga anledningar till varför Stefan Löfven väljer att avgå. Foto: TT

Statsvetaren: Därför väljer Stefan Löfven att avgå nu

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens avgång var en överraskning men också ett taktiskt val för partiet. Det menar statsvetaren Jenny Madestam.

– Det kommer bli en nytändning för partiet inför valrörelsen, säger hon.

Under söndagen meddelade Stefan Löfven att han avgår som partiledare för Socialdemokraterna och statsminister i höst. Löfven lämnade beskedet i slutet av sitt sommartal.

Enligt Jenny Madestam, statsvetare på Försvarshögskolan, är beskedet överraskande.

– Jag trodde att han skulle vänta tills efter valet, att han skulle ta ansvar för hela mandatperioden ut. Men å andra sidan kanske han bedömer att han tar ansvar för hela partiet genom att ge en ny representant möjlighet.

Ett sätt att möta intern kritik

Jenny Madestam tror att avgången beror på flera anledningar.

– Partiet blöder väljarna till Vänsterpartiet. Det finns sedan en lång tid tillbaka en kritik och missnöje internt i Socialdemokraterna mot den här högerorienteringen, med samarbetet med centern. Det bubblar i partiet med den här kritiken och missnöjet.

Hon menar att avgången blir ett sätt att bemöta kritiken:

– Detta genom att utse en ny ledare som kan motverka det här missnöjet, men också att det syftar till att bli en nytädning för partiet.

Att avgå ganska precis ett år innan nästa val tror hon också det finns en tanke bakom.

– Det är mycket möjligt att de kommer förlora regeringsmakten, och att genomföra ett ledarskifte i opposition riskerar att väcka konflikter. Om man genomför det nu så kommer det sannolikt bli lugnare, säger Jenny Madestam.

Det kan också handla om en ytterligare aspekt.

– Valrörelsen kommer garanterat att bli väldigt tuff. Det kommer krävas oerhört mycket av partiledarna, att vara på tårna och i fronten på debatterna, och det är inte Stefan Löfvens starkaste sida.

”Mycket talar för Magdalena Andersson”

Nu talar mycket för att det blir en kvinnlig statsminister, trots att många män står till förfogandet.

– Partiet vill inte bli associerad med att man bara utser vita medelålders män. Och man vill nog gärna vara det parti som sätter den första kvinnan på statsminsiterposten.

Vem tror du kommer ta över efter Stefan Löfven?

 – Det är jättesvårt att svara på men mycket talar för Magdalena Andersson, hon är en stabil kandidat och erfaren. Men nackdelen är att hon är väldigt associerad med att ha kompromissat med partiets kärnfrågor, säger Jenny Madestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.