Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Chalmers: ”Några decennier fram så ser jag inget som hindrar AI från att kunna känna kärlek” Foto: Storyblocks

Stjärnfilosoferna: Vi kommer att bli kära i våra AI

Uppdaterad
Publicerad

Romantiska relationer med AI-robotar kommer bli allt vanligare, i synnerhet om de utvecklar ett sinne som liknar människans – med ett medvetande och känsloliv. Det menar några av dagens främsta filosofer.

– Det kommer bli vanligare att behandla AI-system som medvetna varelser eftersom att de beter sig som medvetna varelser, säger stjärnfilosofen David Chalmers till Idébyrån.

4 000 japanska män är gifta med en AI – och att ha en relation med roboten kan komma att höra till vardagen. I framtiden kan också AI:n komma att älska oss.

– Några decennier fram så ser jag inget som hindrar AI från att kunna känna kärlek, säger David Chalmers till Idébyrån.

Idébyrån

Han är en av världens främsta filosofer inom medvetandefilosofi och tror att AI kan komma att utveckla ett medvetande framöver. Samtidigt påpekar han svårigheten med att upptäcka och urskilja ett medvetande hos en AI.

– Det mest tillförlitliga mått på medvetande som vi har, när det gäller människor, är den verbala responsen – att vi säger att vi är medvetna. Men det är inte säkert att det fungerar när det kommer till AI eftersom att en AI har blivit tränad i att svara och imitera människor.

Förödande konsekvenser

Trots oklarheter kring vad begreppet medvetande innebär i praktiken så ser David Chalmers stora risker med att skapa ett medvetet AI.

– Jag tror vi måste vara väldigt försiktiga, för så fort vi skapar en medveten varelse, så skapar vi en varelse som kan lida, säger han till Idébyrån och tillägger:

– Det finns flera fördelar, men till ett högt pris. Vi kan skapa en moralisk katastrof med en helt ny art som vi förslavar och exploaterar.

”Vi driver utvecklingen i för snabb takt”

Även den svenska AI-filosofen Nick Bostrom, som leder forskningen vid Oxfords institut för mänsklighetens framtid, menar att ett medvetet AI kan få förödande konsekvenser.

– Det finns en oro över att vi driver AI-utvecklingen i för snabb takt, utan att riktigt veta hur vi ska kontrollera eller anpassa den till mänskliga värderingar. 

Se mer av stjärnfilosoferna David Chalmers och Nick Bostrom i klippet ovan och missa inte Idébyrån på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idébyrån

Mer i ämnet