Natochefen anlände till säkerhetskonferensen i München direkt från Turkiet där han träffade både president Recep Tayyip Erodgan och utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Syftet med Turkietbesöket var dels att erbjuda stöd efter jordbävningen, dels att trycka på för att landet ska godkänna Sveriges medlemskap i Nato, helst samtidigt som Finlands.
Men turkarna är fortfarande emot att godkänna Sverige, enligt Stoltenberg, något som de också gjorde klart vid mötena i Ankara.
– Mitt budskap var att Sverige och Finland har gjort det de ska. Det viktiga är att bägge blir medlemmar så snart som möjligt, inte att det sker samtidigt, säger Stoltenberg, som inte vill gå in på om han hörde några nyansskillander jämfört med tidigare.
Är tryggare
Han återkommer till att Sverige, oavsett om Finland går före in i Nato, är tryggare säkerhetspolitiskt än före det att ansökan om medlemskap lämnades in i maj förra året.
– Sverige är tätt integrerat i Natos militära och civila strukturer och blir mer och mer så. Nato övar mycket i området och Sverige har fått bilaterala säkerhetsgarantier från länder som USA, Storbritannien och andra stora Natoländer. Det är inte så att inget har skett, säger Stoltenberg.