Enligt Skistar, som äger och driver flera svenska skidanläggningar, är bokningsläget inför årets sportlov ganska likt hur situationen såg ut inför förra säsongen.
Vanliga år reser många danskar till de svenska fjällen, men den stängda gränsen gör att företaget i år nästan uteslutande räknar med svenska besökare.
– Vi har fått en del avbokningar från danska gäster. Samtidigt reser inte svenskar utomlands i samma utsträckning nu, vilket gör att platserna på våra anläggningar ganska snabbt fylls upp av svenska turister, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand.
Eterfrågan varierar hos biluthyrare
Enligt honom kom bokningarna för årets säsong igång tidigare än vanligt, men tappade fart något i takt med att smittläget försämrades under hösten.
SJ uppger att det vid den här tidpunkten i år är betydligt färre tågresor bokade för sportlovsveckorna om man jämför med hur situationen såg ut 2019 som var ett ”normalår”. Enligt presstalespersonen Stephan Ray har dock trenden under hela pandemin varit att resenärer bokar biljetter tätt inpå avgång.
Biluthyrningsfirman Hertz däremot ser i år ett ökat bokningstryck, i Stockholm har efterfrågan på bilar under sportlovsveckan ökat med 20 procent. I resten av landet är tillgången god, uppger företagets marknadschef Cecilia Saberi.
Hos företaget Avis är bokningarna nu däremot färre än under både 2019 och 2020. Företagets Sverigechef Andrew Smith uppger dock att kunderna nu bokar bil tätare inpå resan.
Vården oroad
Även om fjällresorna under jul- och nyår än så länge inte visat på en ökad smittspridning av covid-19 ser vården i fjällregionerna med oro på vad en ny anstormning av turister kan innebära.
Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Marion Vaeggemose, menar att läget fortfarande är bekymmersamt. Bara för att man kan resa, betyder det inte att man ska göra det, menar hon.
– Om man inte kan se att smittspridningen har gått ner så tycker vi inte att man ska ta risken och åka upp till fjällen och träffa en massa andra människor, säger Marion Vaeggemose.