Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om varför den svenska tillväxten har varit så stark sedan 2000. Foto: Anders Wiklund/TT

Svensk BNP ökar oväntat: ”Bra start på 2024”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ekonomi fortsätter att öka, dessutom oväntat mycket. De svenska hushållen är dock fortsatt pressade, visar ny statistik.

Efter en positiv januarisiffra så lyfte svensk BNP oväntat mycket i februari. Uppgången skrivs till 0,1 procent jämfört med föregående månad när marknaden i stället trodde på en nedgång på 0,2 procent enligt Bloombergs sammanställning.

Den månatliga BNP-indikatorn är tänkt att ge en tidig bild av utvecklingen för bruttonationalprodukten och är baserad på ett mera begränsat underlag än de ordinarie kvartalssiffrorna. Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, poängterar också att man ska ta försiktigt på statistiken.

– Det är en bra start på 2024 men det är en BNP-indikator och inget riktigt utfall. Den har inte varit speciellt rättvisande (historiskt) och ska tas med en nypa salt, säger han till TT.

BNP-utvecklingen. Sedan millennieskiftet toppar Sverige jämfört med eurozonen och USA. Foto: SVT

Revideras ofta

Även Handelsbanken är inne på samma linje och skriver i en marknadskommentar att ”månadsindikatorn ofta revideras vilket gör att den inte är en tillförlitlig indikator”.

Skulle svensk ekonomi gå betydligt starkare än väntat skulle det i teorin kunna sätta käppar i hjulen för räntesänkningar i närtid från Riksbankens sida. Den betydelsen lägger dock inte Isaksson i de här siffrorna utan betonar att fredagens inflationsutfall för mars månad är betydligt mera relevant.

– Det här ändrar inte bilden och det är ganska spretiga siffror, säger han.

Trögt för möbelförsäljningen

För samtidigt som BNP-siffrorna nu har redovisats så har också hushållens konsumtion presenterats. Februarisiffran som var en minskning med 0,5 procent jämfört med januari i säsongsrensade tal, visar på fortsatt pressade hushåll som håller i plånboken.

Den branschgrupp som var mest negativt påverkad var främst möbler, inredningsartiklar, hushållsutrustning och förbrukningsvaror, skriver SCB. Där var minskningen 2,2 procent i fasta priser jämfört med samma period året innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.