Så sent som i slutet av maj rapporterade SVT Nyheter om den svenske programmeraren som sitter frihetsberövad i Ecuador, då han fick avslag på sin förfrågan om att släppas mot borgen.
Mannen, som är i 35-årsåldern, är vän med Wikileaks-grundaren Julian Assange och greps på flygplatsen i Quito i april – samma dag som Assange greps på Ecuadors ambassad i London.
Svensken har inte formellt anklagats för något brott, men Ecuadors inrikesminister María Paula Romo har tidigare sagt att svensken är misstänkt för dataintrång. Det har även framförts misstankar om att han ska vara en del av Wikileaks, men enligt föräldrarna och advokaten nekar svensken till detta.
Källor till AP: Ska frågas ut av USA
Nu vänds återigen världens blickar mot honom. Under måndagen gick nyhetsbyrån AP ut med uppgifter om att amerikanska utredare har fått tillstånd av Ecuador att hålla en utfrågning av svensken.
AP skriver att det ska ske den 27 juni, enligt det godkännande Ecuadors åklagare utfärdat. Nyhetsbyrån har tagit del av dokumentet av ”någon som följer fallet noga”. Utfrågningen ska enligt AP vara offentlig.
Advokaten: ”Vet inte vad det gäller”
Carlos Soria är den svenske mannens advokat. På tisdagskvällen säger han till SVT Nyheter att uppgifterna till AP inte stämmer till fullo.
– Vi advokater har fått ett mejl från åklagarmyndigheten här i Ecuador där det står att de har fått ett datum och en tid för svensken att ”frivilligt uttala sig utan att avlägga någon ed” och vi vet inte vad ärendet gäller, säger Carlos Soria och förtydligar:
– Han har inte fått ordentlig information, så han vet inte ens vad han ska prata om eller varför de ber om det. Tills dess att han får information på ett sätt som är juridiskt korrekt kan vi inte ge några kommentarer.
Vem skickade förfrågan från USA?
– Det står justitiedepartementet i USA, uppger Carlos Soria.
Pappan om mardrömskänslorna
Den fängslade svenskens pappa bekräftar för SVT Nyheter att familjen varit i kontakt med advokaten. Pappan beskriver väntan på beskedet om sonen som ”en surrealistisk mardröm som man inte vaknar upp ifrån”.
– Jag har sagt till min fru att det känns som att sitta i ett väntrum där en långvarig operation pågår på andra sidan dörren och man väntar på att få prata med läkaren om hur det har gått, säger pappan.
Avböjer att kommentera AP:s uppgifter
USA:s justitiedepartement har avböjt att kommentera AP:s uppgifter. Men en person som är insatt i fallet i USA har bekräftat att amerikanska myndigheter vill tala med svensken, enligt AP. Nyhetsbyrån har inte fått uppgifter om vad utfrågningen ska handla om.