Karl-Mikael Kälkner, säkerhetsexpert på Läkemedelsverket, svarar på frågor om Astra Zenecas vaccin. Foto: Julian Stratenschulte/AP/TT , SVT

Sverige fortsätter vaccinera med Astra Zeneca

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder har efter larm om fall med olika blodproppar efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin valt att tillfälligt stoppa vaccineringen och invänta vidare utredning. Men det är inget som Läkemedelsverket ser skäl till utifrån vad man vet i dagsläget.

– Vi har ännu inte sett någon data som tyder på att det är ett orsakssamband, säger Läkemedelsverkets säkerhetsexpert Karl-Mikael Kälkner.

Under måndagen meddelade regeringen i Tyskland att man tillsvidare stoppar Astra Zenecas vaccin som en ”försiktighetsåtgärd”. Därefter följde besked från både Frankrike och Italien om att man kommer att göra detsamma.

De sällar sig till en växande skara länder, som efter rapporter om misstänkta biverkningar om blodproppar och blödningar hos personer som fått Astras coronavaccin, valt att pausa vaccineringen.

Coronapandemin

”Inget orsakssamband”

Men Sverige fortsätter som planerat, lät Läkemedelsverkets säkerhetsexpert Karl-Mikael Kälkner meddela i Fråga doktorn senare på kvällen.

– Vi har ännu inte sett någon data som tyder på att det är ett orsakssamband, så långt som vi har sett hittills, säger Karl-Mikael Kälkner i SVT:s Fråga doktorn.

Kälkner redogör också för hur Läkemedelsverket nu samlar in information, genom att titta på de kliniska studier som finns tillgängliga, eventuella uppdateringar som följt på dem och alla fallrapporter om inrapporterade, misstänkta biverkingar.

Även Storbritannien fortsätter att vaccinera sina medborgare med det svensk-brittiska vaccinet.

– Vi har några av de tuffaste och mest erfarna samordnarna i världen. De ser inga som helst skäl att avbryta vaccinationsprogrammet och det gäller samtliga vaccin som vi använder för närvarande, säger premiärminister Boris Johnson.

Säkerhetsutredningen fortsätter

SVT Nyheter har sökt Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren (S) för en kommentar, som båda hänvisar till Läkemedelsverket.

”Den här typen av frågor är medicinska, inte politiska. I Sverige är det Läkemedelsverket som bedömer vaccinens säkerhet. Läkemedelsverket bevakar naturligtvis detta intensivt och har dialog med bland annat den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA”, skriver Hallengrens pressekreterare i ett mejl till SVT Nyheter.

Världshälsoorganisationen WHO och EU:s läkemedelsmyndighet EMA har hittills bedömt att det inte finns något som pekar på att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 orsakar blodproppar. Samtidigt fortgår EMA:s och Läkemedelsverkets säkerhetsutredning som har pågått sedan förra veckan, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet