Sverige, USA och Storbritannien hade en strategiskt samordnad plan att göra sina länders övervakning av internet laglig, vilket i Sverige resulterade i den hårt kritiserade FRA-lagen 2008. Det berättar nu den brittiske journalisten Duncan Campbell, som redan tidigare slagit fast Sveriges betydelsefulla roll som internationell aktör inom underrättelser, skriver Dagens Nyheter idag.
– Sveriges nya lagar 2008 sammanfaller med den så kallade Fisa Amendment Act i USA som vi nu vet användes för att öppna hela den amerikanska delen av Internet för övervakning. I Storbritannien föreslogs liknande lagar, men de stoppades, säger Campbell till DN.
Campbell hänvisar till uppgifter han läst i dokument från visselblåsaren Edward Snowden.
– Om myndigheterna inte berättar detta, då behöver Sverige en egen Edward Snowden, säger Duncan Campbell till Dagens Nyheter och lovar även fler avslöjanden baserade på Snowdens dokument.
”Skulle igenom till vilket pris som helst”
Camilla Lindberg (tidigare FP) var ensam bland alliansens riksdagsledamöter att rösta emot FRA-lagen, som gick igenom med minsta möjliga majoritet. Hon är inte förvånad över uppgifterna.
– Redan 2008 då vi hade FRA-lagen på riksdagens bord hade jag en känsla av att det var så, men kunde aldrig bevisa det. Den skulle gå igenom till vilket pris som helst, säger hon till SVT Nyheter.
– Det var så oerhört starkt – den måste röstas igenom precis nu, det var i juni 2008. Det var så många riksdagsledamöter både fråb Centern, Folkpartiet och Moderaterna som sade: Vi vill inte rösta ja till det här. Då borde man som regering ha lyssnat på ledamötena och den stora opinionen utanför. Det kändes som om man hade lovat att det skulle gå igenom just det här datumet, säger Camilla Lindberg.
FRA tillbakavisar uppgifterna
Inte heller Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, är förvånad över uppgifterna.
– Det finns en självklar logik i att internationellt samarbete har påverkat tillkomsten av den svenska FRA-lagen, säger Dennis Töllborg. Internet kom och förändrade villkoren för all underrättelseverksamhet och eftersom Sverige eftersträvade ett effektivt säkerhetsarbete är det närmast självklart att man samordnat sin lagstiftning med andra länder.
Fredrik Wallin, talesperson för FRA, tillbakavisar påståendet att främmande makter skulle ha påverkat lagstiftningen.
– Europakonventionen ställer krav på att man har lagstiftning på det här området. Det var inte någon främmande makt som låg bakom det behovet, säger han till SVT Nyheter.