Coronapandemin har lett till att de flesta evenemang ställts in, vilket innebär att gymnasiets avgångselever inte kommer att få ett traditionellt studentfirande.
– Studenten är en oerhört viktig ceremoniell högtid. Det är mer än att åka flak, det är att fira att man klarat sig igenom det här utbildningssystemet, säger Ebba Kock, som föreslår att studentfiranden som ställs in i stället borde skjutas upp.
Sedan den 29 mars har tillställningar med över 50 personer varit förbjudna, ett beslut som gäller tillsvidare, vilket gjort det svårt för skolor att planera sina studentavslutningar.
Vill ha tydligare besked
I Stockholms län har samtliga kommunala skolor beslutat att ställa in sina utspring. Men för många skolor runt om i landet råder det fortfarande oklarheter kring hur firandet ska genomföras – om de nu genomför det.
Många studenter vill ha besked och kan tänka sig skjuta upp firandet, även om det sker under begränsade former.
– Alla har olika inställningar till frågan eftersom förutsättningarna skiljer sig åt runt om i landet beroende på smittspridningsläget. Det man skulle kunna göra är att springa ut en klass i taget utan publik, så att man åtminstone kan ta sitt studentfoto och säga hejdå till sina klasskompisar, säger Ebba Kock.
Skolverket: Kan vara en bra lösning
Från Skolverkets sida ser de gärna att skolor hittar alternativa sätt att genomföra studentavslutningar.
– Studenten borde absolut firas. Om eleverna känner att det är bra idé att skjuta upp det och att det går att genomföra för skolan så kan det vara en bra lösning, säger Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket, och fortsätter:
– Men man måste ha med sig att även ett sådant firande kan ställas in beroende på hur Folkhälsomyndigheten bedömer läget i augusti.