• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Utsläppen har minskat med knappt 2 procent mellan 2017 och 2018 och det är långt kvar till det långsiktiga klimatmålet”, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Klimatpåverkande utsläpp minskar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av växthusgaser inom Sveriges gränser minskade med knappt två procent mellan 2017 och 2018, visar ny statistik från Naturvårdsverket.

Under 2018 släpptes totalt runt 52 miljoner ton ut. Det motsvarar en minskning på 27 procent jämfört med år 1990.

Minskningen är nästan fyra gånger större än vid fjolårets mätning, som mätte skillnaden mellan 2016 och 2017. Siffran var då 0,5 procent.

– Vår preliminära statistik från i våras visade på en möjlig höjning av utsläppen, så det här är glädjande siffror. Men vi skulle gärna se mer, säger Anna-Karin Nyström, chef för klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.

Sveriges långsiktiga klimatmål är att utsläppen ska nå netto-noll senast år 2045. För det krävs en årlig minskningstakt på fem till åtta procent.

Transportsektorn viktig

Naturvårdsverket lyfter fram transportsektorn som ett särskilt viktigt område för att uppnå målet. Inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp, och utsläppen inom sektorn minskar med två procent i årets mätning.

– Det behövs en storsatsning på el – laddstolpar, förnybar el, elektrifiering överlag. Även biodrivmedel är viktigt att satsa på. Därtill behöver sjöfart och tåg användas i ökad utsträckning inom transportsektorn, och lastbilskapaciteten behöver utnyttjas bättre, säger Nyström.

Johan Kuylenstierna, vice ordförande för Klimatpolitiska rådet som har i uppgift att utvärdera regeringens klimatpolitik, är försiktigt positiv till siffrorna.

– Det är en ganska betydande skillnad, större än vad jag väntat mig. Man ska dock vara försiktig med enstaka år – det finns mycket som kan påverka, såsom väder och energianvändning. Men det är positivt med en minskning inom transportsektorn, och viktigt att nu undersöka vad som ligger bakom den, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.