• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ryssland hamnar näst sist i en ny hbtq-rankning. Foto: TT Arkiv

Sveriges rasar på hbtq-lista

Uppdaterad
Publicerad

Sverige rasar i Europarankningen när det gäller mänskliga rättigheter för hbtq-personer. Skälet är bland annat regeringens hårdare asyl- och flyktingpolitik.

– En stor grupp hbtq-personer som tidigare fått i asyl i Sverige kommer inte att få det längre. Regeringen borde se till att personer som flyr undan hot och våld måste få skydd. Det går inte att säga: Du får leva i garderoben, säger Magnus Kolsjö, vice ordförande i Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL).

ILGA Europa, där RFSL ingår, har kartlagt i vilken grad de europeiska länderna respekterar hbtq-personers rättigheter. Bäst klarade sig Malta, som nådde 88 procent.

Inte konkret nog

Från fjolårets sjätteplacering halkar Sverige i år ned till tolfte plats (65 procent). Förklaringen är också att behandlingen av hbtq-personer förbättrats i andra länder.

Magnus Kolsjö konstaterar att regeringen har en hbtq-strategi, men han tycker inte att den är tillräckligt konkret för att vara möjlig att följa upp. Inte heller händer mycket med det liggande förslaget om att inkludera transpersoner i hetslagstiftningen.

Kolsjö skickar en passning till statsminister Stefan Löfven:

– Det här är frågor som borde prioriteras. Det måste Löfven ha på sin radar när han ombildar regeringen – att det finns en minister som har ett tydligt ansvar för att driva hbtq-frågorna framåt.

Värst i östländer

Längst ned i ILGA:s rankning återfinns flera av de gamla östländerna, bland andra Azerbajdzjan (5 procent) och Ryssland (7 procent). Värst här är kanske de grova våldsbrott som till exempel homosexuella utsätts för.

– Och myndigheterna gör inget utan låter det fortgå – även om brotten är väldokumenterade och sedan sprids på internet. Då blir kränkningen dubbel, säger Magnus Kolsjö.

Fakta: Bäst och sämst

Toppländer:

1. Malta – 88 procent

2. Belgien – 82 procent

3. Storbritannien – 81 procent

Bottenländer:

47. Armenien – 7 procent

48. Ryssland – 7 procent

49. Azerbajdzjan – 5 procent

Källa: ”Rainbow Europe 2016” framtagen av ILGA Europa, som rankar i vilken utsträckning länderna respekterar mänskliga rättigheter för hbtq-personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.