Kriminalvårdens huvudkontor har dragit i nödbromsen för de höga arvodena. Foto: Maja Suslin/TT

Domare fick för höga arvoden – utbetalningar stoppade

Uppdaterad
Publicerad

En rad svenska domare har under lång tid fått för höga arvoden för sitt arbete i så kallade övervakningsnämnder. Totalt handlar det om miljontals kronor av skattemedel, men det är fortfarande oklart om domarna ska behöva betala tillbaks några pengar.

Sveriges 28 övervakningsnämnder avgör vad som händer om en person som dömts till frivård eller villkorlig frigivning missköter sig. Varje nämnd leds av en domare som också har en ersättare, och som arvoderas kvartalsvis enligt ett särskilt regelverk.

Nämnderna är egna myndigheter, men Kriminalvården administrerar utbetalningarna. Där har man upptäckt att arvodesnivåerna skiljer sig stort mellan de olika övervakningsnämnderna. Enligt en intern utredning har ungefär en tredjedel av frivårdsnämnderna tillämpat en praxis som inte har stöd i regelverket – och enligt Kriminalvårdens bedömning beräknat arvodena för högt.

Det kan handla om en skillnad på 10 000 kronor för ett kvartal eller 40 000 på ett år – totalt miljontals kronor över tid för de aktuella domarna.

Missnöje bland domarna

Nyligen stoppade Kriminalvården utbetalningarna i väntan på sin egen utredning, och när man nu åter börjat släppa igenom domarnas fakturor så tillämpar man den striktare tolkningen över hela landet.

Agerandet har väckt stort missnöje hos domare som fått sina ersättningar ifrågasatta. Kriminalvården har därför vänt sig till regeringen och i dag tisdag hålls ett möte på justitiedepartementet om frågan.

Fortfarande utreder Kriminalvården om den striktare tolkningen ska tillämpas retroaktivt, det vill säga om domarna ska behöva betala tillbaks de felaktiga arvodena från de gångna årens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.