• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT/Novus: Tre partier riskerar åka ur riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Tre partier ligger farligt nära riksdagsspärren i SVT/Novus senaste mätning, och riskerar alltså att åka ur riksdagen. Det är något som Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap, anser vore bra för Sverige. 

Socialdemokraterna och Moderaterna befäster sina positioner som största och näst största parti. Det visar SVT:s senaste väljarbarometer, utförd av Novus. 

De tre minsta partierna, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, befinner sig farligt nära riksdagsspärren. En möjlig förklaring kan vara pandemin som riktar fokus på hur de stora partierna ska leda Sverige ur krisen.

– Småpartierna hamnar någonstans i kläm under det här undantagstillståndet som vi har, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

S ligger stabilt i toppen

I den senaste mätningen över väljarsympatier är alla förändringar inom felmarginalen jämfört med förra mätningen, och är därmed inte statistiskt säkerställda. 

Men sett över tid går trender att skönja. S ligger stabilt i toppen efter höstens nedgång. M ser ut att öka något för andra månaden i rad medan Sverigedemokraterna fortsätter ligga på tredje plats. 

Tre partier ligger nära fyraprocentsspärren, och skulle därför kunna riskera att åka ur riksdagen nästa val. KD och MP hamnar i den här mätningen strax ovanför 4 procent. Och L, som sedan förra sommaren legat under riksdagsspärren, ligger nu inom felmarginalen för 4 procents väljarstöd – vilket kan ha betydelse.

– På så sätt ökar man ju faktiskt att chanserna att anses vara spelbar i det offentliga rummet. Och det innebär att man tittar på partiet ur ett medialt perspektiv lite annorlunda, vilket kan ge en liten extra skjuts. Och då kanske man trillar över 4 procent om man har lite tur, säger Torbjörn Sjöström.

Men om det vore val i dag skulle Liberalerna åka ur riksdagen?

– Ja, om det vore val i dag skulle det vara så. 

”Vi får ett instabilare system”

Katastrof för L men bra för demokratin? Det hävdar Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap, och understryker att det är dåligt med för många småpartier – utan att peka ut något visst parti.

– Det gör det svårare att bilda regering, vi får ett instabilare system. Det vore en fördel ur demokratiskt synpunkt och för funktionaliteten när det gäller demokrati om vi hade färre partier i Sverige. Men det här ett problem som vi delar med större delen av Europa och större delen av västvärlden. Vi har en fragmentisering av partisystemen, vi har fler och fler partier – vilket gör att det blir svårare att styra demokratierna än tidigare, säger han. 

Så genomfördes mätningen

Det är 3 716 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som svarat 52 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 210 personer.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 7146 personer tillfrågats i undersökningen och att andelen som inte svarat är 52%.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.