De vetenskapliga bevisen för att människan har påverkat den globala uppvärmningen är ovedersägliga i IPCC-rapporten. SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström rapporterade direkt från Grönland – ”klimatkrisens ground zero”. En smältande glaciär blev en närmast övertydlig fond i reportaget. Med avstamp i IPCC-rapporten satsar SVT Nyheter under hösten ännu mer på att rapportera om klimathotet och dess påverkan på alla delar av samhället och världen. Kraftsamlingen siktar mot FN:s klimattoppmöte i Glasgow i början av november.
Samlas i nyhetsbrev
Vi samlar hela vår journalistik om klimatet i ett nytt nyhetsbrev, som har sin första utgåva söndagen den 5 september. Tanken är att varje vecka sammanställa de viktigaste nyheterna, reportagen och fördjupningarna om klimatet från SVT:s olika redaktioner. Varje nyhetsbrev innehåller även analyser av bland andra SVT:s experter Erika Bjerström, Calle Elfström, Johan Bergendorff och Kristina Lagerström.
På svt.se kommer det också att finnas en sida där vi samlar grundläggande fakta om klimatkrisen, något du kan luta dig mot när du vill veta exakt hur det egentligen ligger till med havsnivåer, koldioxidutsläpp eller temperaturhöjning.
Ekonomibyrån, Politikbyrån och Utrikesbyrån kommer alla att ta upp olika aspekter av klimatkrisen under hösten och Agenda ska i samarbete med SVT:s Vetenskapsredaktion hålla i en klimathearing i slutet av oktober.
Ur olika perspektiv
Min ambition är att vi ska skildra klimatfrågan ur olika perspektiv. Det kan gälla företagens omställning, teknisk utveckling, vetenskapen och politiken. SVT har reportrar från Sápmi i norr till Skåne i söder och korrespondenter över hela världen. De har alla en uppgift att skildra hur den globala uppvärmningen påverkar just deras område. Klimatfrågan är global. Men effekten syns ofta smärtsamt i det lokala.
Klimatkrisen påverkar bokstavligen mänsklighetens framtid och kommer att vara ett självklart fokus för SVT Nyheters rapportering.
Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.