Så sent som i mars skickade Palmegruppen in dna-spår till Rättsmedicinalverket, något Aftonbladet var först med att rapportera. Enligt uppgifter till Expressen är det den så kallade Skandiamannens släktingar som polisen ska ha dna-topsat.
Johan Rahm, kommunikationschef vid Rättsmedicinalverket, bekräftar för SVT att en begäran från Palmegruppen skickades in den 13 mars i år. Ärendet har sedan dess avslutats utan att RMV genomfört någon analys.
– Jag kan inte gå in på vad som föranlett det, säger Johan Rahm.
Säkrar upp utredningen
En månad tidigare, i februari, avslöjade Palmeåklagaren Krister Petersson i en intervju med Veckans brott att en lösning på mordgåtan kommer att presenteras i juni.
Lars Lampers, redaktör på SVT-programmet Veckans brott, har följt Palmeutredningen sedan starten. Han menar att de inlämnade dna-spåren tyder på att det är Skandiamannen som är polisens huvudspår. Att Palmegruppen en månad efter utfästelsen om en lösning skickat dna-spår för analys, tror Lampers är ett sätt att säkra upp utredningen.
– Det kan vara så att man inte är så väldigt beroende av resultatet av dna-spåren, utan att man gör det här för att kunna säga att man testat allt.
Vapnet kan ha säkrats
Det är sedan tidigare klarlagt att den nu avlidne Skandiamannen var på plats vid korsningen Sveavägen–Tunnelgatan kvällen Olof Palme sköts. I förhör har han berättat att han var framme och hjälpte till med livräddande insatser.
– Skulle det vara så att man har lyckats säkra dna från paret Palmes kläder så är det rimligt att en postum försvarare i sådana fall skulle invända mot det. Skandiamannen avled ju för 20 år sedan, säger Lars Lampers.
I stället lutar han åt att Palmegruppen har lyckats säkra mordvapnet.
– Det känns som att det är något konkret de har. Sen om de verkligen har vapnet eller om det är något annat som går att knyta till mordet, den frågan återstår att besvaras.
SVT har sökt Krister Petersson och Palmegruppens spaningsledare Hans Melander.