I klippet ovan hör du Annika Strandhäll (S) om utredningen som nu görs – och vilka länder man tittar på för att hitta möjliga lösningar.
I fjol stoppade de svenska kommunerna 78 procent av alla ansökta vindkraftverk på land, enligt en rapport beställd av Svensk vindenergi.
Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) menar att en ekonomisk återbäring skulle kunna vara en sporre för kommunerna att säga ja till fler verk.
– Vi har sett i andra länder att en återbäring är viktig, säger hon.
Olika förslag från partierna
Och när SVT ställer frågan om kommunerna ska kompenseras ekonomiskt för vindkraftsbyggen, är samtliga riksdagspartier inne på samma linje som ministern.
Partierna har dock olika förslag på hur en återbäring skulle kunna se ut – det handlar om allt från årlig elbonus till nya ersättningsformer till markägare. I faktarutan nedan ser du vilka förslag de olika partierna har.
Utredning om ekonomisk ersättning
Annika Strandhäll (S) konstaterar att regeringen tillsatt en snabbutredning för att utreda frågan. Den blir inte klar förrän i mars 2023, men Strandhäll säger precis som övriga partier att hon vill se en återbäring till lokalsamhället.
– Att vi ska ha det, ja. Både till medborgare och till politiker. Men hur det ska se ut får utredaren titta lite närmare på, säger hon.
Så här svarar partierna i SVT:s enkät om ekonomisk återbäring för vindkraft
Frågan: Bör kommunerna kompenseras ekonomiskt för vindkraftsbyggen?
Nedan ser du en sammanfattning av partiernas förslag på hur en ersättning skulle kunna se ut.
Centerpartiet vill se nya ersättningsformer till markägare och till närboende och att fastighetsskatten för industri- och elproducerande fastigheter regionaliseras.
Kristdemokraterna vill att det görs en utredning på hur kommuner ska få incitament vid en vindkraftsetablering och hur fastighetsägare ska få ersättning om de får vindkraft som granne.
Liberalerna svarar ja men tillägger att det inte utformas så att exploatering av naturresurser blir en sista räddning för kommuner i utflyttningsbygd. Och att den som investerar som står för ersättningen.
Miljöpartiet föreslår en lokal årlig elbonus med 10 miljoner kronor för varje tWh befintlig produktion förnyelsebar el och 30 miljoner kronor för varje ny tWh förnyelsebar el.
Moderaterna skriver att de är öppna för åtgärder som ökar den lokala acceptansen för vindkraft.
Socialdemokraterna vill se incitament som ska medverka till utbyggnad av vindkraften och ett system för att kompensera dem vars omgivning påtagligt påverkas av utbyggnaden. Regeringen har därför lagt fram en utredning som ska lämna förslag på hur detta skulle kunna se ut.
Sverigedemokraterna vill stärka de ekonomiska incitamenten för kommuner och regioner när det handlar om etableringar av ny industri, elproduktion och kraftledningar.
Vänsterpartiet förordar produktionsbaserad ekonomisk ersättning till de lokalsamhällen där vindkraft byggs.
Riksdagspartierna fick också frågan om det kommunala vetot mot vindkraft ska finnas kvar. Här svarar samtliga partier ja.