En person i en jacka håller upp en förpackning med texten ”KHALEDS KAVIAR” i en inomhusmiljö. I bakgrunden står flera personer samlade, delvis vända mot kameran. Rummet har en modern känsla med bänkar och ett stort fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får eleverna på Mora gymnasium se kaviartuben på riktigt, och ställa frågor till Mikael Johansson som skapat den. Foto: Johan Lundahl/SVT

SVT Verifierar publikens tips – eleverna trodde på fejkade kaviartuben

Publicerad
SVT Verifierar ·

Vi frågade vilka bilder och videor i ert flöde som ni behöver hjälp att granska, och tipsen från er har varit många.

Ett av dem handlade om ett viralt klipp om ”Khaleds kaviar”. Elever på Mora gymnasium var övertygade om att den fanns, fastän de källgranskat klippet tillsammans. I klippet ovan får du se hur de reagerar när de får se tuben i verkligheten.

Ni har skickat in många tips till oss om bilder och videor i ert flöde. Vi har valt ut några som antingen haft stor spridning, eller som vi bedömer har ett särskilt nyhetsvärde, och granskat dem.

Det handlar om allt från en man som dödades av en missil på Västbanken, till ett klipp med Greta Thunberg.

SVT Verifierar

En av dem som kontaktat Verifieringshjälpen är läraren Emma Brask vid Mora gymnasium i Dalarna. Hon hörde av sig angående ett viralt klipp om en ny sorts kaviar. Ett klipp som setts av 2,4 miljoner tittare.
Men fastän hon källgranskade klippet tillsammans med sina elever fanns det de som var övertygade om att kaviaren var äkta.

– Jag tror att när man använder Tiktok och andra sociala medier som sitt enda nyhetsflöde, att man kanske inte alltid går till botten med: Vad är det för information jag har fått? säger Emma Brask.

Videokreatören: ”Väldigt oskyldigt”

Videokreatören Mikael Johansson ligger bakom klippet med den fejkade kaviaren. I sina sociala medier driver han med olika företag, och inför valet 2022 skapade han fejkade valaffischer.

Finns det inte en risk att det du sprider bidrar till desinformation?

– Jag ser det snarare som en tydlig indikation på att vi behöver bli bättre på att utbilda om desinformation. Det här är väldigt oskyldigt.

Satir kan användas för desinformation

Carl Heath, senior forskare på det statliga forskningsinstitutet Rise, tolkar Mikael Johanssons innehåll som satir, och inte som desinformation.

– Det här handlar om en humoristisk skapelse. Satir är en del av vårt kulturuttryck och opinionsbildning och ligger innanför ramen av yttrandefriheten.

Han poängterar dock att satir kan användas som ett verktyg för desinformation. Någon han sett efter svenska och finska inträdet i Nato.

– I rysk media kunde man se en slags humoristisk satir där Ryssland försökte beskriva narrativet att Sverige och Finland är helt i händerna på USA.

Tillverkaren av ”Kalles kaviar” skriver till SVT att de inte står bakom Mikael Johanssons inlägg: ”Med ett så starkt och ikoniskt varumärke som Kalles kommer det alltid att finnas de som vill använda det för att skapa uppmärksamhet”.

ERA TIPS TILL VERIFIERINGSHJÄLPEN

Här är de fyra klipp vi valt att granska:

  • Blev en palestinsk man krossad av en fallande missil?
  • Intervjuades Greta Thunberg om veganskt krig?
  • Finns Khaleds kaviar på riktigt?
  • Har Epstein varit i drottningens sommarstuga?

Fortsätt gärna att tipsa oss via formuläret ovan.

Vad innebär det att verifiera?

Att verifiera något innebär att man fastställer riktigheten, bestyrker något. Ofta görs det genom att kontrollera om någonting stämmer överens med verkligheten, eller ett original.

Andra synonymer till verifiera är fastlägga, belägga, intyga.

I tider av krig och politisk polarisering har behovet av att kunna undersöka om något är äkta ökat. Och artificiell intelligens har ytterligare bidragit till att fejkade bilder och filmer blir svårare att avslöja.

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet