Partiledardebatt i Agenda
Åkesson (SD): Ska fortsätta stödja Ukraina
I veckan debatterades Sveriges stöd till Ukraina, något Jimmie Åkesson menar att det finns en övre gräns för. Magdalena Andersson (S) sa under debatten i Agenda att SD-ledaren "låter som den ryska propagandaapparaten".
- Vi ska fortsätta stödja Ukraina så mycket vi kan. Men när man påstår att det inte finns en övre gräns då ljuger man. Varje sådant här stödpaket vägs ju mot våra egna behov, säger han och fortsätter:
- Ärligt talat Magdalena Andersson, sluta spela politisk teater.
Delade meningar om försvarets finansiering
Försvaret nu. Sverige ska kraftigt öka försvarsutgifterna fram till 2030, något alla partiledare är överens om.
- Jag är otroligt glad över att vi har en så bred enighet från höger till vänster om att stärka det militära försvaret, säger Ulf Kristersson (M).
C vill göra mer. S, V och MP vill se en särskild beredskapsskatt och menar att det idag saknas finansiering för satsningarna.
- Nej. Vi behöver rusta Sverige starkt och det gör vi inte genom att låta Socialdemokraterna lägga en ännu tyngre skattebörda på redan hårt arbetande barnfamiljer, säger Ebba Busch (KD) som i stället vill låna pengar till investeringarna.
Julia • Hur säkerställer ni att oppositionen får lika mycket taltid som regeringspartierna?
Hej! Så här svarar Agendaredaktionen: "Det är omöjligt med millimeterrättvisa i en direktsänd debatt, men vi är noga med att alla får komma in i debatten och försöker att fördela tiden mellan partiledarna så gott det går."
Dadgostar: "Gör det billigare att köpa elbil"
Debatten fortsätter in på klimatområdet. Nooshi Dadgostar (V) vill se mindre snack och mer konkreta åtgärder:
- Gör det billigare att köpa en elbil. Nu tar man bort den här bonusen. Titta på fransmännen som låter människor leasa en elbil för tusen kronor i månaden.
Ebba Busch (KD) menar att nedgången i elbilsförsäljningen beror på den ekonomiska nedgången.
- Vänstersidan verkar se klimatfrågan som en superspurt, vi ser det som ett maratonlopp, tillägger hon.
Demirok om grön omställning: "Späker oss inte"
Jan har ställt en tittarfråga där han undrar varför "vi svenskar måste späka oss" när Sverige står för en så liten del av de globala utsläppen.
Muharrem Demirok (C) säger att han förstår frågeställningen, men han håller inte med:
- Vi späker oss inte, vi kommer bada i guld när vi gör den här klimatomställningen, säger han och pekar möjligheten för svenska företag att få ett försprång.
I debatten påstår han också att "ingen tror på regeringens klimatpolitik":
- Forskarna tror inte på den, näringslivet tror inte på den.
Oppositionen: Regeringen gör för lite för Gaza
Nu debatteras kriget i Gaza. Partiledarna uttrycker bestörtning, men oppositionen kritiserar regeringen för att göra för lite.
- Detta är ett omänskligt, fruktansvärt övergrepp och den här regeringen måste höja sin röst för att få stopp på detta, säger Nooshi Dadgostar (V).
- Jag tycker det regeringen säger är bra, men jag önskar att man talade med högre röst i internationella sammanhang, säger Magdalena Andersson (S).
Enligt Ebba Busch (KD) har regeringen varit tydlig.
- Det är uppenbart att Israel behöver göra betydligt mycket mer för att skydda oskyldigt liv, säger hon.
Hör Ulf Kristersson (M) svara på kritiken i klippet ovan.
Stefan • Snälla, förklara för svenska folket varför regionerna drabbats hårt av inflationen. En stor del av problemet är att tidigare anställda har indexerad pension. Vilket de flesta i Sverige inte har förmånen att få.
Hej Stefan! Precis som du skriver och som flera av partiledarna nämnde i debatten så har pensionskostnaderna ökat stort för regionerna de senaste åren. Många som varit anställda inom vården har rätt till förmånsbestämd pension, vilket innebär att summan bestäms utifrån hur högt prisbasbeloppet är. Prisbasbeloppet bestäms i sin tur utifrån hur hög inflationen är. Enligt SKR har regionernas pensionskostnader ökat med över 50 miljarder kronor mellan 2022 och 2024.
Partiledardebatten visas med start klockan 20.00 i SVT 2 och på SVT Play. Här kan du läsa mer om kvällens ämnen.